Dubai tystar protestrop på klimatmöte

Planeten tål inga nya gasprojekt, oljeaffärer eller kolkraftverk. Men trots att demonstranterna ropar ut sina krav med full kraft är det tveksamt om de når fram till förhandlingsrummen på COP28 i Dubai. –Vi har väldigt svårt att göra oss hörda i år, säger en klimataktivist.

Uppmaningar till vapenvila i Gaza under en klimatprotest på COP28 i Dubai.

Uppmaningar till vapenvila i Gaza under en klimatprotest på COP28 i Dubai.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Klimat2023-12-09 11:40

Demonstrationer är vanliga under FN:s klimatmöten och ses som en blåslampa på politikerna att agera mer kraftfullt. Men värden för COP28, oljelandet Förenade arabemiraten, har strikta restriktioner.

Platsen där aktivisterna som protesterar mot fossila bränslen tillåts hålla till i en halvtimme ligger i utkanten av det enorma område där mötet hålls i Dubai. Chansen att ministrar och förhandlare snappar upp budskapet är minimal.

– Det är problematiskt att vi har så begränsat utrymme att höja våra röster, säger den danska aktivisten Selma de Montgomery, 18, till TT:s utsända.

– Historiskt har det varit civilsamhället och unga på gatorna som pressat på för förändring och höjda ambitioner. Här i Dubai finns väldigt många regler för vad vi får säga och göra.

Oljekartell blockerar

En brännande fråga på mötet är huruvida världens länder för första gången kan få till en skrivning om att fasa ut alla fossila bränslen. Ett läckt brev från oljekartellen Opec, som uppmanar medlemmarna att blockera framsteg i frågan, har väckt kritik. Inte blir det bättre av att mötesordförande Sultan al-Jaber även är chef för det statliga oljebolaget, menar Selma de Montgomery.

– Det är skrämmande att de här länderna inte inser att de finansierar sin egen undergång genom att fortsätta producera fossila bränslen. Jag är rädd att vi inte får någon ambitiös text om utfasning, säger hon.

– Jag tror inte att oljechefen som är ansvarig för mötet kommer att kunna övertyga länderna att komma till bordet. Dessutom har han själv intresse av att säkra den fortsatta användningen av fossila bränslen för sitt eget företag.

"Exkluderande"

Den indiska klimataktivisten Parneet Kaur, 22, står en bit bort och betraktar protesten. Det är nästan bara vita som deltar, konstaterar hon och framhåller vikten av att marginaliserade röster också kommer till tals.

– Det är ett väldigt exkluderande möte i år, många har inte råd att ta sig hit.

Indien är beroende av kol för att möta sitt energibehov och är världens tredje största utsläppare. I klimatförhandlingarna brukar indiska representanter vidhålla att kol, som är ett billigt fossilt bränsle redan tillgängligt i landet, krävs för att fortsätta den ekonomiska utvecklingen.

– Fossila bränslen måste fasas ut, men det är en fråga som måste ses utifrån olika länders perspektiv, säger Kaur.

– Länder som Indien har berövats möjligheten att utvecklas. Vi jobbar med förnybara energilösningar, men omställningen måste också ses som en systemfråga. Vi kan inte plötsligt stänga alla kolkraftverk utan att först hitta jobb till alla människor som jobbar där. Annars blir det inte rättvist.

Större protest

En något större protestmarsch har fått grönt ljus på lördagseftermiddagen, även om storleken inte är i närheten av de traditionsenliga jättedemonstrationer som brukar hållas utanför klimatkonferenserna.

I tåget syns banderoller som uppmanar till vapenvila i Gaza. Men inga palestinska flaggor höjs i luften – utan demonstranterna använder bilder på vattenmeloner som en symbol för palestinsk solidaritet.

– Det har varit stort motstånd kring vilka symboler som tillåts. Restriktionerna är oroväckande och reflekterar situationen i många andra länder där utrymmet att uttrycka sig fritt krymper, säger Leon Sealey-Huggins från Storbritannien.

Han är själv insvept i en svartvit palestinasjal.

– Vissa menar att man inte ska dra in Gazafrågan i klimatförhandlingarna, säger Sealey-Huggins.

– Jag menar att det inte går att undvika. Vi ser samma tendenser för urfolk i globala syd som vi ser för palestinier, i Gaza och på ockuperad mark. Där finns ingen klimaträttvisa.

Den danska klimataktivisten Selma de Montgomery (andra från vänster) är kritisk till det begränsade utrymmet för protester under COP28.
Den danska klimataktivisten Selma de Montgomery (andra från vänster) är kritisk till det begränsade utrymmet för protester under COP28.
Fakta: Fossila bränslen

Kol, bensin, diesel och naturgas är exempel på fossila bränslen. De är den största källan till utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändring.

Fossila bränslen består av organiska kol- och väteföreningar i sediment eller sedimenterad berggrund. De är rester från små vattendjur och växter som har dött och blivit liggande på bottnen av hav och insjöar under miljontals år. Genom att utsättas för ökande tryck och temperatur har de sakta omvandlats till kol, olja och gas.

Nybildning av fossila bränslen sker fortfarande, dock mycket långsamt jämfört med den takt i vilken det moderna industrisamhället förbrukar de långtidslagrade fossila bränslena.

Vid all förbränning bildas koldioxid, som bidrar till växthuseffekten. Koldioxidutsläppen skiljer sig åt mellan olika bränslen. Förbränning av kol ger upphov till högre utsläpp av koldioxid per energienhet än förbränning av olja och oljeprodukter som bensin och diesel.

Källa: Nationalencyklopedin, Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!