Blev inte av med smittan - nu är alla höns avlivade

Alla värphöns på landets största äggproducent CA Cedergren i Fliseryd har avlivats, efter ett beslut av Jordbruksverket. Upprepade problem med salmonella ligger bakom. Beslutet innebär också att den ansträngda äggsituationen fortsätter.

Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild

Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Jordbruk2023-11-08 10:29

Beslutet att avliva hönsen kommer efter många försök att sanera salmonellasmittade stallar, skriver ATL.

Sveriges största äggproducent har senaste året drabbats av återkommande salmonellautbrott. CA Cedergren hade innan salmonellautbrottet 1 182 500 djur på anläggningen vilket motsvarar 20 procent av alla värphöns i Sverige.

Totalt har nästan två miljoner höns avlivats i olika omgångar sedan smittan upptäcktes.

– Vi har sanerat smittade stallar men våra rutiner har inte fungerat, utan vi har fått flera bakslag med återsmitta, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.

Inte en ny smitta

Jordbruksverket har samtidigt konstaterat att det inte rör sig om en ny smitta, utan att det är samma salmonellastam som har återkommit flera gånger.

– Den här zerotypen av salmonella vi har haft är internationellt känd för att vara svår att sanera. Nu måste vi göra något annorlunda, säger hon.

Huvuddelen av alla djur har redan avlivats och just nu jobbar gården med att tömma all gödsel och att städa alla stallar. När produktionen kan komma i gång igen vet man inte på Jordbruksverket.

– Vi har ingenting att hänga upp det här på, utan vi måste se över alla rutiner som vi och stallet har för att göra något annorlunda. Det går inte att säga att det är klart på fyra månader utan vi måste titta på allt, säger hon.

Tidigare äggbrist

Det har under nästan ett år till och från rått äggbrist på grund av utbrotten. En brist som de flesta butiker redan anpassat sig efter.

Att producenten nu avlivar alla sina höns kommer inte att påverka tillgången på ägg för vanliga konsumenter, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska ägg.

– Inga konsumtionsägg har lämnat CA Cedergren sedan i våras, så situationen kommer inte att bli annorlunda, utan bristsituationen fortsätter.

"Det har varit begränsad tillgång på svenska ägg sedan början av 2023", skriver Icas inköpsavdelning i en kommentar.

"För Ica har det inneburit att utbudet kan se olika ut i butikerna och att det inte alltid finns alla sorter och storlekar".

Äggen från CA Cedergren har i stället gått till livsmedelsindustrin där de hettats upp så att salmonellan inte kunnat sprida sig och använts i bland annat färdigmat och äggpulver, säger Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska ägg.

– De blir ju utan ägg nu.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!