Rekordjakt – tio vargar skjutna första dagen

Årets rekordstora vargjakt inleddes med tio fällda djur. Sammanlagt får 75 vargar skjutas i fem län i Mellansverige. –Vargstammen är ganska livskraftig och det ser bättre ut än någonsin, säger Olof Liberg, docent i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Sammanlagt får 75 vargar skjutas under årets licensjakt. Arkivbild.

Sammanlagt får 75 vargar skjutas under årets licensjakt. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Jakt2023-01-02 07:19

Licensjakten på varg är i gång. Rekordmånga 75 vargar får skjutas i år, efter beslut från länsstyrelserna. Vid 18-tiden under måndagen har tio vargar fällts i fem olika revir, skriver jakttidningen Svensk jakt.

Jakten får bedrivas i Dalarnas län, Gävleborgs län, Värmlands län, Västmanlands län och Örebro län och pågår som längst till och med den 15 februari.

Efter förra inventeringen gjordes bedömningen att det finns cirka 460 vargar i Sverige. Målet med jakten är att tömma vissa utpekade revir. Möjligheten att överlåta vargjakten från Naturvårdsverket till länsstyrelserna att besluta infördes 2009.

Jägarnas Riksförbund anser att antalet vargar som får skjutas är för lågt, för att vargpopulationen ska kunna minskas mot den av riksdagen beslutade nivån på 170–270 vargar. Enligt förbundet har en föryngring skett som fått populationen att växa sedan den senaste inventeringen.

"Även om 75 vargar låter mycket finns inga skäl att vara nöjd, tilldelningen måste mångdubblas för att någon lättnad ska till i våra vargdrabbade områden", säger Henrik Tågmark, rovdjursansvarig i Jägarnas Riksförbunds förbundsstyrelse, i ett pressmeddelande.

"Bra att man ökar jakttrycket"

Peter Kullgren (KD), landsbygdsminister med ansvar för jaktfrågor, tycker att det är bra att man ökar jakttrycket då vi har betydligt fler vargar nu i Sverige än tidigare.

– Nu ska vi följa upp vad myndigheterna kommer tillbaka med, men klart är ju att både nuvarande och förutvarande regering är eniga om att vargstammen behöver minska, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD), utan att vilja slå fast i nuläget vad som är en lagom nivå, till SVT.

"Kan låta drastiskt"

Enligt Naturvårdsverkets statistik har antalet vargar ökat sedan slutet av 1990-talet. Dagens antal på 460 stycken är det högsta som noterats sedan inventeringarna startade, följt av säsongen 2014/2015 då antalet uppskattades till 415 vargar.

Olof Liberg, docent i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, tycker inte att ökningen varit orimlig och trots att årets jakt är rekordstor så tror han inte att stammen kommer att påverkas i särskilt stor grad.

– Att man ska jaga 75 kan synas drastiskt och riskabelt, men jag delar inte den uppfattningen. Om vi fortsätter få in varg var tredje och fjärde år så spelar inte det någon roll. Vi kommer ändå ha mer än vad vi hade för några år sedan.

I Kockohonka-reviret, som delas mellan Värmland och Norge, möttes jägarna av aktivister som protesterar mot vargjakten, berättar P4 Värmland. Jägare säger till radion att aktivisterna var maskerade, tog foton och skrek mördare. Ingen har polisanmält händelsen.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktighet benämning på det universitet där Olof Liberg är verksam.

Inventeringsperiod: 1 oktober 2021 – 31 mars 2022. Antal familjegrupper och revirmarkerande par.
Inventeringsperiod: 1 oktober 2021 – 31 mars 2022. Antal familjegrupper och revirmarkerande par.
Fakta: Antal vargar som får skjutas per län

Totalt får 75 vargar i fem län skjutas enligt länsstyrelserna. Den sammanlagda summan nedan blir högre eftersom flera revir delas mellan länen och därmed ingår i olika läns beslut.

Gävleborg – 18 vargar

Dalarna – 14 vargar

Värmland – 30 vargar

Örebro – 24 vargar

Västmanland – 12 vargar

Källa: Jägarnas Riksförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!