Khamenei: Sverige i krig med muslimer

Ayatolla Ali Khamenei, Irans högsta andlige och politiske ledare, anklagar Sveriges regering för att ha förklarat krig mot den muslimska vĂ€rlden. –En farlig upptrappning av konfliktnivĂ„n, sĂ€ger teologen Mohammad Fazlhashemi.

Irans ayatolla Ali Khamenei krÀver att Sverige utlÀmnar koranbrÀnnare. Arkivbild.

Irans ayatolla Ali Khamenei krÀver att Sverige utlÀmnar koranbrÀnnare. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Iran2023-07-22 17:52

I en serie inlÀgg pÄ Twitter krÀver Khamenei att Sverige lÀmnar över personerna bakom torsdagens koranaktion i Stockholm till "det juridiska systemet i islamiska lÀnder" och slÄr fast att muslimska lÀrda Àr eniga om att den som förolÀmpar Koranen ska dömas till det "strÀngaste straffet".

Han hÀvdar vidare att den svenska regeringen intagit en krigsstÀllning gentemot den muslimska vÀrlden och "vÀckt vrede och fiendskap" i alla muslimska lÀnder.

En farlig utveckling, anser Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

– Vilka konsekvenser det hĂ€r kan fĂ„ Ă„terstĂ„r att se. Att han direkt pekar ut den svenska regeringen som skyldig och sĂ€ger att regeringen genom att stödja denna brottsling har förklarat krig Ă€r ett mycket allvarligt uttalande.

"PÄgÄr en tÀvling"

Den mĂ€ktiga irakiske shialedaren Muqtada al-Sadr uppmanade sina anhĂ€ngare att storma Sveriges ambassad i Bagdad i protest mot koranaktionen utanför den irakiska ambassaden. Det tvingade enligt Fazlhashemi Iraks regering att agera – vilket man gjorde genom att kasta ut den svenska ambassadören.

– Det pĂ„gĂ„r en tĂ€vling om att övertrĂ€ffa varandra i att fördöma detta. Man försöker hela tiden höja budet för att inte bli anklagad för passivitet.

Men minst lika viktigt, sÀger han, Àr den genuina vreden och förargelsen bland muslimer i största allmÀnhet.

– De tar vĂ€ldigt illa vid sig av de hĂ€r brĂ€nningarna och skĂ€ndningarna, och dĂ„ inte bara vĂ„ldsbejakande grupper eller lĂ€ttkrĂ€nka religiösa. Jag har sjĂ€lv blivit kontaktad av akademiker i muslimska lĂ€nder som frĂ„gar hur man kan förklara kopplingen mellan bokbĂ„l och yttrandefrihet. Det finns en stark oförstĂ„else, för att uttrycka det milt.

Höjd hotnivÄ

TT: Vad innebÀr det hÀr för svensk del?

– Jag vet inte vilka konsekvenser det kan fĂ„, men det minsta man kan sĂ€ga Ă€r att det innebĂ€r en höjd hotnivĂ„. Han har anhĂ€ngare i Iran, Irak och Libanon bland shiamuslimer. Men budskapet kommer ocksĂ„ kablas ut till resten av den muslimska vĂ€rlden, och det kan trigga ytterligare reaktioner.

Mohammad Fazlhashemi drar en parallell till fatwan mot Salman Rushdie. En serie twitterinlÀgg Àr förvisso ingen fatwa men syftet dÄ som nu, sÀger han, Àr att ta pÄ sig ledartröjan i den muslimska vÀrlden.

– Den högsta religiösa ledaren i Iran anklagar Sveriges regering för att stödja koranbrĂ€nningar och beskriver det som en krigsförklaring mot muslimer, det har ingen gjort tidigare.

Risken nu, sÀger han, Àr att andra stora aktörer Àven inom sunniislam kÀnner sig manade att eskalera ytterligare.

– Jag misstĂ€nker det, tyvĂ€rr. Det ena ger det andra.

Utrikesministersamtal

Irans utrikesminister krÀvde under ett telefonsamtal med utrikesminister Tobias Billström (M) i fredags att de ansvariga för koranaktionen i Stockholm skulle gripas, enligt iranska utrikesdepartementet.

TT har tidigare sökt Billström om telefonsamtalet, men den svenske ministern har genom UD:s presstjÀnst avböjt att kommentera. UD bekrÀftar dock att Billström talat med Irans och Iraks utrikesministrar om de senaste dagarnas hÀndelser.

TT söker pÄ nytt Billström om Ayatolla Ali Khameneis anklagelser.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi. Arkivbild.
Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!