Helsingborg larmar om högt smittryck

Smittrycket i Helsingborg är rekordstort och klart högre än i övriga Skåne.

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. Arkivbild.

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT

Helsingborg2020-12-07 11:15

– Vi har den högsta smittspridningen i Skåne och ligger bland de högsta i Sverige, konstaterar kommunens statistiker Henrik Persson vid en pressträff.

Vecka 48 konstaterades 687 nya fall per 100 000 invånare i Helsingborg, jämfört med 413 i Skåne som helhet. Genomsnittssiffran för hela Sverige den veckan var 334 nya konstaterade fall per 100 000 invånare.

Därefter har antalet nysmittade i Skåne ökat ytterligare och Henrik Persson jämför de senaste dagarnas rapporterade siffror med länder som Belgien för att beskriva omfattningen.

– Det liknar det man har haft i de värst drabbade områdena i Europa, säger han, men understryker att siffrorna ska tas med en nypa salt.

Exempelvis är det oklart hur införandet av snabbtester har påverkat utvecklingen i Skåne. Varför Helsingborg ligger högre än övriga Skåne är också oklart.

– Det skulle kunna vara så att vi testar mer i Helsingborg än på andra håll, men det vet vi inte, säger Henrik Persson.

Smittskydd Skåne håller på att analysera vad som ligger bakom det stora antalet nya fall som rapporterades i Skåne under helgen.

"Det finns många faktorer som kan påverka varför talen blir särskilt höga under vissa dygn och vad det beror på i det här fallet är ännu inte helt utrett", skriver smittskyddsläkare Eva Melander i en kommentar till TT.

Hon tillägger att mer information kommer att ges under tisdagen.

Peter Danielsson (M), kommunstyrelseordförande i Helsingborg, vädjar till helsingborgarna:

– Nu krävs det att alla tillsammans hjälps åt att följa myndigheternas råd, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om