Tre miljoner svenskar dricker för mycket

Majoriteten av svenskarna som dricker alkohol gör det över grĂ€nsen för riskbruk. Det visar en ny rapport frĂ„n Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). –Det motsvarar 3,3 miljoner invĂ„nare, sĂ€ger Ulf Guttormsson, avdelningschef pĂ„ CAN.

MÄnga svenskar ligger över Socialstyrelsens grÀns för riskbruk nÀr det kommer till alkohol. Arkivbild.

MÄnga svenskar ligger över Socialstyrelsens grÀns för riskbruk nÀr det kommer till alkohol. Arkivbild.

Foto: Javad Parsa/NTB/TT

HĂ€lsa2024-02-22 10:22

GrÀnsen för riskbruk kommer frÄn Socialstyrelsens nya riktlinjer som presenterades i september. Reaktionerna var dÄ bitvis kraftiga. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) tyckte att "det mÄste vara lite mer realistisk nivÄ pÄ detta".

Nu slÀpper CAN en rapport som visar att 41 procent av den vuxna befolkningen i Sverige passerar grÀnsen för riskbruk.

– De hĂ€r grĂ€nserna Ă€r framtagna utifrĂ„n statistiska modeller som sĂ€ger att om man dricker pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet under en lĂ€ngre tid, dĂ„ finns det en risk för förtida död till följd av sjukdom eller skada, sĂ€ger Guttormsson och fortsĂ€tter:

– Sedan kanske den inte Ă€r jĂ€ttehög och det Ă€r en risk som mĂ€nniskor Ă€r villiga att ta för att man ser mĂ„nga fördelar med att dricka alkohol. MĂ„nga mĂ€nskliga val innebĂ€r risker.

Underskattning

Men Àr det inte en vÀldigt hög siffra?

– Jag kan hĂ„lla med om det, sĂ€ger Guttormsson.

GrÀnsen som avses Àr tio standardglas per vecka ("ofta och lite") eller fyra standardglas vid ett och samma tillfÀlle minst en gÄng i mÄnaden (intensivkonsumtion). Ett standardglas definieras som antingen 33 cl starköl, ett litet glas vin, 50 cl folköl eller 4 cl sprit. Enligt CAN:s siffror passerar alltsÄ en majoritet av svenskarna som dricker alkohol den grÀnsen.

– Vi vet ocksĂ„ av tradition att folk underskattar sitt drickande sĂ„ siffran Ă€r förmodligen högre, sĂ€ger Guttormsson.

NedÄtgÄende trend

Även om drygt tre miljoner svenskar med riskbruk lĂ„ter mycket sĂ„ var det vĂ€rre förr. I alla fall rent statistiskt. Enligt Guttormsson har alkoholkonsumtionen i Sverige fallit de senaste Ă„rtiondena – frĂ„n 2004 till 2022 med cirka 19 procent. NedgĂ„ngen var extra stor under pandemin.

– Det hĂ€r kan kanske med rĂ€tta vĂ€cka funderingar hos en del. Att man reflekterar över sina alkoholvanor, sĂ€ger Guttormsson som inte vill beskriva det hela som ett larm.

– Folk har Ă„ andra sidan rĂ€tt att fĂ„ veta att de hĂ€r riktlinjerna som Ă€r framtagna av Socialstyrelsen och baserade pĂ„ forskning – om vi tillĂ€mpar dem pĂ„ hela befolkningen sĂ„ Ă€r det pĂ„ de hĂ€r nivĂ„erna vi hamnar. Att den kunskapen finns skadar inte.

RÀttelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att alkoholkonsumtionen tillfÀlligt steg under pandemin. RÀtt Àr att nedgÄngen var extra stor.

Drygt 40 procent av den vuxna befolkningen (17–84 Ă„r) konsumerade alkohol över grĂ€nsen för riskbruk Ă„r 2022.
Drygt 40 procent av den vuxna befolkningen (17–84 Ă„r) konsumerade alkohol över grĂ€nsen för riskbruk Ă„r 2022.
SÄ har CAN rÀknat:

Det Àr 2,6 miljoner vuxna svenskar som har den ena sortens riskdrickande (ofta och lite). Sedan tillkommer 0,7 miljoner vuxna svenskar som dricker mycket vid ett och samma tillfÀlle - den andra sortens riskdrickande. Summa 3,3 miljoner vuxna svenskar med ett riskbruk.


Fakta: Socialstyrelsens rekommendationer

Socialstyrelsens rekommendationer till hÀlso- och sjukvÄrden Àr att erbjuda stöd till personer som har ett riskbruk av alkohol.

Riskbruk kan vara att dricka mindre mÀngder ofta, och/eller att vid ett tillfÀlle dricka större mÀngder (intensivkonsumtion). BÄda beteendemönstren innebÀr hÀlsorisker, intensivkonsumtion ökar ocksÄ risken för olycksfall.

GrÀnsvÀrdena Àr samma för bÄde mÀn och kvinnor och Àr satta till:

10 standardglas eller mer per vecka, eller

4 standardglas eller mer per dryckestillfÀlle, en gÄng i mÄnaden eller oftare.

MÀngderna, utslagna pÄ exempelvis en mÄnad, Àr inte jÀmförbara. De indikerar tvÄ olika typer av riskfyllt drickande.

Det gÄr inte att ange en grÀns för nÀr alkoholkonsumtion Àr riskfri. Alkohol bör undvikas helt före 18 Ärs Älder, vid graviditet och inför en operation.

Ett standardglas alkohol innehÄller 12 gram ren alkohol. Det motsvarar till exempel 50 cl folköl, 33 cl starköl, ett litet glas vin eller 4 cl sprit.

KĂ€lla: Socialstyrelsen


Fakta: Hit kan du vÀnda dig

PĂ„ alkoholprofilen.se kan man testa sina alkoholvanor.

För den som har ett problematiskt förhĂ„llande till alkohol och vill ha hjĂ€lp finns nationella stödfunktionen Alkohollinjen (020–84 44 48) och AlkoholhjĂ€lpen (alkoholhjalpen.se). Dit kan Ă€ven anhöriga vĂ€nda sig. Det gĂ„r att vara anonym.

Det gÄr Àven att söka hjÀlp pÄ vÄrdcentralen. Du kan söka vÄrd pÄ vilken vÄrdcentral eller mottagning du vill i hela landet, eller pÄ en beroendemottagning, eller via socialtjÀnsten i din kommun.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!