Samband mellan psykisk ohälsa och käkbesvär

Den som är deprimerad löper ökad risk att drabbas av olika käkproblem, visar en stor studie från Folktandvården i Stockholm.

Besvär i käkmuskulaturerna och käklederna kan bland annat leda till huvudvärk. Arkivbild.

Besvär i käkmuskulaturerna och käklederna kan bland annat leda till huvudvärk. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa2022-10-14 21:02

Många svenskar får någon gång i livet problem med funktionsstörningar i käksystemet, även kallat temporomandibulär dysfunktion (TMD).

Studien från Folktandvården Stockholm visar att besvären är vanligare bland personer som även har andra sjukdomar. Risken att drabbas var dubbelt så hög för personer med exempelvis depression, ätstörningar och även ledsjukdomar.

"De som lider av både fysiska och psykiska sjukdomar samtidigt blir en väldigt drabbad grupp. Det ökar såklart risken för sjukdagar men även för förtidspension. Här behöver vi tillsammans med sjukvården hitta dessa patienter tidigt", säger Adrian Salinas Fredricson, doktorand hos Folktandvården Stockholm, i ett pressmeddelande.

Omkring 10 procent av befolkningen tros drabbas av besvär i käkmuskulaturerna och käklederna vilket leder till bland annat smärta, svårigheter att gapa och huvudvärk. Det är vanligare att kvinnor drabbas än män.

TMD behandlas bland annat med bettskena och avslappningsövningar. I vissa fall kan man behöva göra ett kirurgiskt ingrepp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!