Så stöttar kommuner med lovaktiviteter i sommar

Trots tuffa ekonomiska tider väljer endast ett fåtal kommuner att satsa mer pengar än tidigare på sommarlovsaktiviteter för barn. Behovet är extra stort i år, enligt Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.

Sju av tio kommuner arrangerar kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn under sommaren, visar TT:s enkät.

Sju av tio kommuner arrangerar kostnadsfria sommarlovsaktiviteter för barn under sommaren, visar TT:s enkät.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hälsa2023-06-04 18:53

Tio veckor i samma bostadsområde, utan att ha råd med busskort eller familjeaktiviteter som kostar. Så ser verkligheten ut för en del barn under sommarlovet.

I år kommer drygt sju av tio kommuner avsätta pengar till att arrangera gratis sommarlovsaktiviteter för barn. Men trots det ekonomiska läget satsar endast ett tiotal av dessa ytterligare pengar på den här typen av aktiviteter i år. Det visar en enkät som TT har skickat till landets 290 kommuner, varav 162 kommuner – 56 procent – svarat.

Enligt Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, är behovet av gratis lovaktiviteter extra stort i år med tanke på det ekonomiska läget.

– Samtidigt är det förhållandevis billiga verksamheter för kommunerna, säger han.

Extra fokus på vissa områden

I Järfälla kommun har man fler sommarlovsaktiviteter i år än tidigare. Föreningslivet har fått ett ökat stöd, och kommunen genomför fler aktiviteter i egen regi.

– Vi jobbar för alla. Men också med extra fokus på områden som har mindre aktivitet och barn och unga som riskerar att inte komma in i ett sammanhang, säger Pernilla Järverot, kultur- och fritidsdirektör i Järfälla kommun.

Hon tar kultur- och aktivitetshuset Huset på höjden med sin sommarterass som ett exempel.

– Där är det aktivitet hela dagarna. Det ligger i ett prioriterat område, vid Söderhöjden. Till aktiviteterna kommer barn och unga även från andra områden, det är teman och roliga saker som händer hela sommaren.

"Mindre tokerier"

I Bodens kommun arrangeras gratis lovaktiviteter i samarbete med ABF, Rädda barnen och lokala föreningar. Kommunen avlönar ferieungdomar som håller i lovaktiviteter för yngre barn inom allt från streetbasket till fiske.

Alf Wennskog arbetar både som verksamhetsutvecklare inom kultur- och fritid och med trygghets- och säkerhetsfrågor inom kommunen.

– De här två rollerna gifter sig litegrann när det gäller sommarlovsaktiviteter. Ju mer vettigt de har att göra desto mindre tokerier hittar de på. Det går hand i hand, säger han.

Även i Markaryd arrangerar kommunen tillsammans med föreningar aktiviteter som mindre utflykter, läger och sportcamp. En del är gratis och andra har reducerad kostnad.

– För barn och ungdomar som riskerar att inte kunna delta på grund av ekonomiska skäl har vi kunnat söka pengar från Majblomman till deltagaravgiften, säger Susanne Appelberg, utvecklingschef inom utbildnings- och kulturförvaltningen i Markaryds kommun.

Inget statsbidrag i år

En del unga som får chansen att prova en aktivitet fortsätter med den även efteråt. Det är en vinsterna med lovaktiviteter som man har sett i tidigare studier, enligt Tapio Salonen. Det här kan på sikt fungera förebyggande.

– Så att barn inte dras in i en massa annan skit. Det man tänker på direkt är att de inte dras in i småbrottslighet, kriminalitet och gängbrottslighet, säger han.

Tidigare har det under perioder funnits statsbidrag till kommuner för att arrangera lovaktiviteter. Något som inte finns inför sommaren 2023.

Den ideella barnrättsorganisationen Majblomman ser ett ökat behov med fler ansökningar inför sommaren. Att 7 av 10 kommuner lägger pengar på gratis aktiviteter är en helt okej siffra, anser generalsekreterare Åse Henell.

– Men vi skulle gärna se att alla kommuner anordnade gratisaktiviteter. Fattiga barn finns över hela Sverige. Det blir orättvist när vissa får en meningsfull fritid och ett meningsfullt sommarlov, men bor du någon annanstans får du inte det.

Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet. Arkivbild.
Tapio Salonen, professor i socialt arbete vid Malmö universitet. Arkivbild.
Fakta: Ekonomiskt utsatta barn

År 2021 hade drygt 161 000 barn i Sverige låg inkomststandard. Det innebär att familjens inkomster är lägre än de nödvändiga utgifterna.

Andelen barn med låg inkomststandard varierar mellan olika län. 2021 var andelen lägst i Norrbottens län, drygt 4 procent, och högst i Södermanlands län, drygt 10 procent.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!