Rapport: Färre drabbas av hjärtinfarkt

Under 2022 inträffade 23 200 fall av akut hjärtinfarkt i Sverige. Det innebär att trenden, efter en tillfällig ökning under pandemiåret 2021, fortsätter nedåt igen, visar en rapport från Socialstyrelsen.

Ett vanligt symtom hjärtinfarkt är bröstsmärtor. Arkivbild.

Ett vanligt symtom hjärtinfarkt är bröstsmärtor. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Hälsa2023-11-29 17:44

"Den positiva utveckling vi sett under en följd av år bedömer vi beror bland annat på ändrade levnadsvanor, förbättrat akut omhändertagande och bättre behandling av riskfaktorer som högt blodtryck och höga blodfettnivåer", säger Bruno Ziegler, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen i en kommentar.

4 700 personer avled till följd av akut hjärtinfarkt under förra året, vilket är ungefär hälften så många som under 2008.

Socialstyrelsen har också undersökt skillnader kopplade till kön, utbildningsnivå och var i landet man bor.

Män har generellt sett en högre dödlighet än kvinnor och personer med endast förgymnasial utbildning högst dödlighet per 100 000 invånare.

Det finns också skillnader mellan länen. Under 2022 hade Norrbotten högst antal fall och även högst antal döda per 100 000 invånare, medan Uppsala hade lägst antal i båda kategorierna.

Orsakerna till skillnaderna har Socialstyrelsen inte undersökt, men det kan finnas flera tänkbara förklaringar, enligt Bruno Ziegler.

"När det gäller skillnaderna mellan länen skulle det kunna bero på att man har olika förutsättningar till exempel när det kommer till åldersstruktur, geografi och riskfaktorer hos befolkningen. Men det skulle också kunna bero på skillnader i förebyggande behandling och akut omhändertagande", säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!