Kan inte lova en födande per barnmorska

Arbetssättet "en födande per barnmorska" kommer att vara infört i Stockholm till årsskiftet. Men de födande kommer inte kunna garanteras det stödet. –Vi kan inte lova det, säger förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe.

Sedan hösten 2021 har det politiska målet i Region Stockholm varit att införa arbetssättet "en barnmorska per födande" tills årsskiftet 2022/2023. Arkivbild.

Sedan hösten 2021 har det politiska målet i Region Stockholm varit att införa arbetssättet "en barnmorska per födande" tills årsskiftet 2022/2023. Arkivbild.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hälsa2022-10-29 10:17

Under årets valrörelse har "en födande per barnmorska" lyfts i debatten om Sveriges förlossningsvård runtom i landet.

– Det har pratats om det i flera regioner. Det har hörts lite överallt. Man kanske kan kalla det för en slagdänga? Men hur då? Det är min fråga. Vi har inte fått till oss konkreta exempel på hur man från politiskt håll ska få till en fungerande vårdkedja, säger Åsa Mörner, styrelseledamot i Vårdförbundet.

En region som nu säger sig gå i första ledet mot att införa en födande per barnmorska är Region Stockholm.

I spåren av massuppsägningar vid Danderyds sjukhus och barnmorskekrisen förra hösten gavs flera löften i regionen.

Region Stockholm beslutade om en förstärkning av förlossningsvården 2022-2024 med totalt 555,5 miljoner kronor. Öppnandet av BB S:t Göran tidigarelades till våren 2023. Det infördes även ett åttapunktsprogram med förbättringsåtgärder.

En av de viktigaste punkterna var "en födande per barnmorska", alltså att en barnmorska inte ska ansvara för fler än en födande i aktivt förlossningsarbete samtidigt.

Det politiska löftet var att målet skulle vara infört till årsskiftet 2022-2023.

Men hur har det då gått?

Under året har tester genomförts där förlossningsklinikerna i regionen själva har fått skatta om de har kunnat ge en "en till en-vård".

Under den senaste testperioden i slutet av september lyckades klinikerna uppnå det i 81 procent av de skattade arbetspassen.

Svårt vid hög arbetsbelastning

Själva arbetssättet kommer att vara infört på förlossningsklinikerna till årsskiftet. Men ibland kommer man vara tvungen att tumma på det, enligt Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm.

– Det går framåt. Vi kommer att nå målet i stor utsträckning. Men det kommer att finnas dagar när det är så hög belastning att det är svårt att uppnå, säger hon.

Klinikerna har kommit olika långt. Arbetet har påverkats av hur organisationen såg ut från början och hur fullt de har haft under året, enligt förlossningssamordnaren.

TT: En person som ska föda i Stockholm efter årsskiftet. Kommer den personen få stöd av en barnmorska per födande då?

– Jag tror att man kan lova att den personen har stöd av en person på rummet under förlossningens aktiva fas. Om det kommer att vara en barnmorska hela tiden kan jag inte svära på i dag. Vi kan inte lova det. Men det är det vi arbetar för, säger Nicole Silverstolpe.

Vill inte sätta datum

En person som är tveksam till om Region Stockholm kommer att hinna implementera en födande per barnmorska fullt ut till årsskiftet är Talla Alkurdi (S), nytillträtt hälso- och sjukvårdsregionråd. Hon hänvisar till att regionen fortfarande styrs av Moderaternas budget.

– Så nej, det kommer inte att införlivas till årsskiftet, säger hon.

Talla Alkurdi vill dock inte ange vilken tidsplan hon själv har kring genomförandet.

TT: Men är det nästa år? Kan du lova det?

– Jag tänker inte gå in i datumsättning nu när jag precis har fått nycklarna till förvaltningen. Det vore ansvarslöst av mig, säger hon.

Förpliktigar

Emma Jonsson, ordförande för Vårdförbundets Stockholmsavdelning, är övertygad om att en födande per barnmorska kommer att förbättra situationen både för barnmorskor och födande i regionen framöver.

– Det var modigt av regionen att gå ut och säga att vi ska ha en födande per barnmorska. Men det förpliktigar också.

– Jag tror inte att målet kommer att nås till årsskiftet. Jag är inte förvånad över det egentligen. Det är ett stort förändringsarbete. Det är svårt att göra det samtidigt som man släcker bränder.

Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm.
Nicole Silverstolpe, förlossningssamordnare i Region Stockholm.
Fakta: En födande per barnmorska

Arbetssättet innebär att en barnmorska inte ska ansvara för fler än en födande i aktivt förlossningsarbete samtidigt.

Ett team av olika professioner finns runt den födande och ska säkerställa att kvinnan inte lämnas ensam under förlossningens aktiva fas, om hon inte själv ber om det.

Med aktiv förlossning avses: ”Regelbundna, smärtsamma sammandragningar i kombination med att modermunnen är öppen minst 5 centimeter”.


Fakta: En födande per barnmorska i Skåne och Västra Götaland

I Västra Götaland ställde sig hälso- och sjukvårdsstyrelsen sig bakom målet en barnmorska per aktivt födande i december 2021.

"Vi sitter i budgetarbetet just nu och hoppas kunna börja ta steg mot en barnmorska per födande", uppger Janette Olsson från Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen i ett mejl till TT.

I Region Skåne har målet redan funnit i några år.

"Det vi kan säga är att vi har resurser att en barnmorska i snitt hanterar en födsel per två arbetspass, uppger Lynn Thulin Politisk, sekreterare för Moderaterna i Region Skåne i en skriftlig kommentar till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!