Hjärnblödning kan kopplas till blodtransfusion

Risk för hjärnblödning tycks kunna överföras via blodtransfusion, visar en stor studie som letts av forskare vid Karolinska institutet. Men det är mycket osannolikt att drabbas.

Risk för hjärnblödning tycks kunna överföras via blodtransfusion, visar en ny studie. Arkivbild.

Risk för hjärnblödning tycks kunna överföras via blodtransfusion, visar en ny studie. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Hälsa2023-09-13 03:10

Studien visar att patienter som har fått blod från givare som senare drabbas av upprepade hjärnblödningar har en mer än fördubblad risk att själva få en hjärnblödning.

Det var dock endast 0,1 procent av blodgivarna i studien som senare drabbades av upprepade hjärnblödningar, och därav även få drabbade patienter.

"Att få en blodtransfusion är relativt vanligt, vilket gör folkhälsoeffekter av blodsmitta till en angelägen fråga", säger en av studiens författare Gustaf Edgren, specialistläkare på Södersjukhuset och forskare vid Karolinska Institutet i Solna, i ett pressmeddelande.

"Men det är mycket osannolikt att man ska få en hjärnblödning från en blodtransfusion", konstaterar han.

Forskarna anser att det viktigaste med studien är att den ytterligare stöder hypotesen att kärlsjukdomen cerebral amyloid angiopati (CAA), som är en vanlig orsak till upprepade hjärnblödningar, kan överföras mellan individer – vilket kan få konsekvenser inom flera fält. Men ytterligare forskning krävs för att påvisa orsakssambandet.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig benämning i rubriken.

Så här gjordes studien

Studien utfördes av forskare vid bland annat Karolinska institutet, Södersjukhuset och Karolinska universitetssjukhuset, Köpenhamns universitet, och KU Leuven i Belgien.

Studien är baserad på en svensk-dansk transfusionsdatabas som innehåller data om både blodgivare och patienter som fått blodtransfusion från 1970 och framåt.

Över en miljon patienter inkluderades i studien.

Studien har publicerats i Journal of the American Medical Association (Jama).

Källa: Karolinska institutet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!