De har högst risk för blodpropp av p-piller

Kvinnor med viss genetisk profil löper hela sex gånger högre risk för att drabbas av blodpropp när de använder p-piller än andra, enligt svensk forskning. I framtiden hoppas forskarna att alla kan få göra ett enkelt blodprov som kan varna de som är i riskzon.

Vissa genkombinationer ger en ökad risk för blodpropp för den som använder p-piller. Arkivbild.

Vissa genkombinationer ger en ökad risk för blodpropp för den som använder p-piller. Arkivbild.

Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Hälsa2023-10-20 05:20

Det är känt sedan tidigare att vissa typer av p-piller, så kallade kombinationspiller, kopplas till en ökad risk för blodpropp. Det är också känt att risken påverkas av ett stort antal gener.

Sex gånger högre

För att undersöka sambandet närmare har forskare vid Uppsala universitet gått igenom data för 244 420 brittiska kvinnor med hjälp av UK Biobank.

De såg att för en vissa genetisk sårbarhet var risken sex gånger så hög att drabbas av blodpropp under de två första åren med p-piller, jämfört med kvinnor med ett lågt genetiskt riskvärde.

– Vi blev faktiskt förvånade att det var en så pass stor skillnad, säger Åsa Johansson, docent vid institutionen för immunologi, genetik och patologi, vid Uppsala universitet och studiens huvudförfattare.

Många olika gener

I studien har forskarna tittat på ett stort antal gener. Utifrån ett vanligt blodprov kan sådana genetiska riskprofiler göras för att ta reda på risken för flera sjukdomar samtidigt, till exempel risken för vissa typer av bröstcancer. I dag görs inte dessa genetiska analyser som rutin i Sverige.

– Men drömmen, i ett framtidsscenario, är att när en kvinna kommer till vården för att diskutera preventivmedel finns redan uppgifter om genetisk risk i en databas. Då kan det dyka upp en flagga för dem med en hög risk och man kan diskutera andra alternativ i samband med rådgivningen, säger Åsa Johansson.

Studien är en observationsstudie vilket betyder att det inte går att slå fast att det är p-pillren som ligger bakom blodpropparna. Men resultaten kan vara en viktig pusselbit i riskbedömningen framöver.

Åsa Johansson påpekar att ingen som tar p-piller i dag ska bli orolig. Att det finns en viss ökad risk för blodpropp är en känd biverkan. Men den är väldigt ovanlig, särskilt bland unga.

– Framför allt finns en ökade risk precis när man börjar använda p-piller, så om man redan tar p-piller sen tidigare finns det absolut ingen anledning till oro.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Obstetrics and Gynecology, har forskarna undersökt kopplingen blodpropp och kombinationspiller där östrogen ingår. De har inte tittat på minipiller som bara innehåller gestagen eller icke-orala preventivmedel.

Blodproppar uppstår när blodet levrar sig och gör det svårare för blodet att passera i ett blodkärl.
Blodproppar uppstår när blodet levrar sig och gör det svårare för blodet att passera i ett blodkärl.
Fakta: P-piller och blodpropp

P-piller som innehåller hormonet östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Risken är som högst under de första tre till sex månaderna. Därefter sjunker risken till nästan samma nivå som om du inte har ett preventivmedel med östrogen.

Risken för blodpropp ökar om något av följande stämmer in på dig:

Någon av dina genetiska föräldrar eller syskon har haft en blodpropp.

Du själv har haft en blodpropp tidigare.

Du rekommenderas att välja något östrogenfritt skydd mot graviditet, till exempel P-stav, hormonspiral och kopparspiral eller mellanpiller och minipiller om något av detta stämmer in på dig.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!