Virussmittan borta från äldreboendet i Gnosjö

Det äldreboende i Gnosjö som drabbats hårt av coronaviruset är nu helt fritt från smitta. –Vi har inte haft några symptom på de sista två veckorna, säger Boel Simonsson, verksamhetschef på boendet.

Efter att flera åtgärder vidtagits är smittan nu helt borta på äldreboendet i Gnosjö.

Efter att flera åtgärder vidtagits är smittan nu helt borta på äldreboendet i Gnosjö.

Foto: Christine Olsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-05 08:06

Äldreboenden över hela landet har varit hårt drabbade i virusutbrottet. Ett av de boenden som uppmärksammats ligger i Gnosjö. På kort tid avled åtta personer på boendet.

– Vi har som mest haft 18 av våra 26 boende som varit sjuka. Och dessutom tolv i personalen. Men tio av de boende har tillfrisknat och hela personalen är tillbaka på jobbet, säger Boel Simonsson.

Trappa upp

Redan när de första insjuknade trappade man upp åtgärderna.

– Vi har besöksförbud och vi har hela tiden haft skyddsutrustning. Vi försöker på alla sätt att hålla det ifrån oss.

Det är oklart hur smittan kom in på boendet, men när det väl hände gick förloppet snabbt, på ett dygn. Det gör att man misstänker att de boende smittades vid samma tillfälle. Ett särskilt problem är att det handlar om ett rent demensboende.

– Det gör det svårt att isolera dem som bor här. Det är många som vandrar omkring. Men vi har avgränsat så man inte kan gå mellan avdelningarna, säger Simonsson.

Fortfarande orörda

Rummen till de som avlidit står fortfarande orörda. Personalen har spritat alla ytor men anhöriga har ännu inte fått hämta de anhörigas ägodelar.

– Jag har sagt att när det är fritt och det gått ytterligare fjorton dagar, vilket är vi nästa helg, får de komma och hämta. Men de får inte träffa personal och inte träffa någon av de boende.

Och några nya inflyttade i rummen är för tillfället inte aktuellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!