Trump tonar ned hot om ny coronavåg

USA:s president Donald Trump tonar ned riskerna för en ny våg av coronaviruset kommande vinter. –Det kan aldrig bli som det vi ser nu, säger han.

USA:s president Donald Trump.

USA:s president Donald Trump.

Foto: Alex Brandon/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-23 01:35

Chefen för USA:s smittskyddsmyndighet, Robert Redfield, nämnde hotet i en intervju med Washington Post, vilket fick stor uppmärksamhet.

– Om det kommer tillbaka så kommer det inte tillbaka i den form det har haft, det kommer i mindre doser som vi kan begränsa, säger Trump vid sin dagliga coronapresskonferens.

Trump var framför allt irriterad på rubriken som löd "CDC-chef varnar för att en andra våg av coronaviruset troligtvis blir ännu mer förödande".

– Det är falska nyheter, säger Trump, och beskriver rubriken som löjeväckande.

Trump kallade även fram Redfield för ett klargörande.

– När jag kommenterade det här så sade jag att det kan bli svårare, mer komplicerat, när två luftvägssjukdomar – influensa och covid-19 –cirkulerar samtidigt. Men det är väldigt viktigt att betona vad jag inte sade. Jag sade inte att det här skulle bli värre, säger Redfield.

Deborah Birx, som samordnar arbetet kring virusutbrottet i USA, säger vid presskonferensen att de åtgärder som man nu vidtar också är till nytta vid eventuella nya utbrott och att man kommer att hitta nya fall snabbare.

– Vi hoppas att influensainfektionerna också kommer att gå ned för att folk nu är mycket mer medvetna om luftvägssjukdomar och hur man skyddar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!