ââJa, det Ă€r ett stort steg. En del blev i princip botade pĂ„ tvĂ„-tre dagar. Det var en sĂ„ radikal förĂ€ndring, sĂ„ de var helt chockade sjĂ€lva, sĂ€ger hon till TT.
I studien ingick totalt 105 personer med IBS (irritable bowel syndrome). 80 av dem fick under fyra veckor minska pÄ socker och stÀrkelse, samtidigt som 25 personer i en kontrollgrupp fick fortsÀtta att Àta som de brukar.
Tre fjÀrdedelar av dem som lade om sin kost enligt de enkla rÄden fick minskade besvÀr, skriver allas.se, som var först med att rapportera om studien. De fick mindre ont, de var mindre uppsvÀllda och hade fÀrre diarréer.
Studien Àr den första i sitt slag och har hittills presenterats i fyra vetenskapliga artiklar. Det Àr viktigt att resultaten bekrÀftas i fler studier, betonar Bodil Ohlsson, men eftersom resultaten Àr sÄ goda har metoden börjat spridas inom primÀrvÄrden.
ââVi tog bara bort det meningslösa sockret och dĂ„ fĂ„r man ingen nĂ€ringsbrist. Vi sĂ„g till och med att nĂ€ringsintaget hos deltagarna förbĂ€ttrades, för nĂ€r de tar bort sockret mĂ„ste de Ă€ta mer riktig mat i stĂ€llet. De Ă„t mer frukt och grönt och mer mejeriprodukter.
Bakgrunden till att metoden testas Àr att stora genetiska studier visat att mÄnga av dem som lider av IBS av genetiska skÀl saknar en viss typ av enzymer som behövs för att bryta ner socker.
ââDet Ă€r inte en total brist, utan en partiell, sĂ„ de har nedsatt förmĂ„ga att bryta ner sockret, sĂ€ger Bodil Ohlsson, som Ă€r professor i gastroenterologi vid Lunds universitet.