Socialstyrelsen: Få barn har dött av covid

En grupp forskare hävdar att 13 barn i Sverige hittills har dött av covid-19 och kräver hårdare restriktioner för skolor i höst, för att på så vis undvika en fjärde våg. Men enligt Socialstyrelsen har betydligt färre barn dött.

Enligt dödsorsaksregistret har hittills sex barn dött av covid-19 i Sverige.

Enligt dödsorsaksregistret har hittills sex barn dött av covid-19 i Sverige.

Foto: NTB/TT

Hälsa och sjukvård2021-06-03 18:02

De 26 forskarna argumenterar på Dagens Nyheters debattsida för bland annat striktare karantänsregler, ökad ventilation och användning av munskydd i Sveriges skolor i höst. Detta för att undvika en fjärde våg bland de ännu ovaccinerade barnen.

Långtidscovid, hyperinflammation och dödsfall är något som, enligt forskarna, kan befaras om inte åtgärder sätts in.

För att argumentera för sin sak nämner forskarna att 13 barn hittills har dött av covid-19 i Sverige, och att detta antagligen är en underskattning av det verkliga antalet dödsfall.

Men enligt Socialstyrelsen stämmer inte uppgifterna, eftersom forskarna utgått från Folkhälsomyndighetens statistik som registrerat alla dödsfall som skett i ålderskategorin noll till 19 år. Det vill säga även 18- och 19-åringar.

– Då är man ju per definition inte ett barn, oavsett hur man ser på saken, säger David Pettersson, utredare på Socialstyrelsen.

Två olika sorters statistik

Därutöver är Folkhälsomyndighetens statistik en sorts "snabbstatistik" som registrerar alla som dör med en covid-19-diagnos inom 30 dagar från diagnostillfället. I denna statistik tas alltså ingen hänsyn till den egentliga dödsorsaken, varför även en person med covid-19, men som dör av en helt orelaterad orsak inom 30 dagar från diagnostillfället, hamnar i denna statistik.

I stället är det Socialstyrelsen som med hjälp av dödsorsaksregistret ansvarar för den officiella statistiken. Och enligt detta register har hittills sex barn mellan noll och 17 år dött på grund av covid-19. Det vill säga färre än häften så många som de 26 forskarna påstår.

Men eftersläpningen är större för detta register än för Folkhälsomyndighetens, påpekar Erik Wahlström, utredare på avdelningen för register och statistik på Socialstyrelsen. Och det gäller framför allt för barn.

– Vi tror att eftersläpningen är större för barn, eftersom de fallen oftare går till rättsmedicinsk undersökning, vilket gör att det tar längre tid, säger han.

Bedömning före midsommar

Men att eftersläpningen skulle vara så pass stor att det plötsligt kommer att tillkomma sju barn ser han som otroligt.

– Det finns en eftersläpning, men vi kommer antagligen inte att komma upp till 13. Den kommer av allt att döma att bli betydligt lägre, säger Erik Wahlström.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att han inte bedömer risken för en "fjärde våg bland barn" som särskilt stor.

– Vi kommer säkert att få se utbrott på enskilda skolor och den risken måste vi ta på stort allvar, så klart, men någon fjärde våg tror jag inte på.

Därutöver, säger han, finns det resultat från Israel som visar att smittspridningen även bland barn minskat kraftigt när de vuxna väl blivit vaccinerade.

– Vi tittar nu på vad vi kan göra för skolorna i höst, med vaccineringar och annat.

Före midsommar räknar Folkhälsomyndigheten med att komma med en bedömning angående vaccinering av barn.

– Men den bedömningen kan ju vara att vi behöver mer tid, det vet inte jag i dagsläget, säger Anders Tegnell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!