Region Norrbotten: LÀget Àr anstrÀngt

Antalet fall av covid-19 har ökat kraftigt i GĂ€llivare den senaste tiden. Nu höjer Region Norrbotten beredskapen och gĂ„r Ă„terigen upp i förstĂ€rkningslĂ€ge. –LĂ€get Ă€r anstrĂ€ngt i hela regionen, sĂ€ger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.

I veckan gick GÀllivare kommun ut med att man hade en akut smittspridning i samhÀllet.

I veckan gick GÀllivare kommun ut med att man hade en akut smittspridning i samhÀllet.

Foto: Hans-Olof Utsi/TT

HÀlsa och sjukvÄrd2020-06-21 13:35

Regionkrisledningen fattade beslutet i lördags kvÀll och det gÀller frÄn och med söndagen. FörstÀrkningslÀget innebÀr bland annat att resurser sÄ som personal och vÄrdplatser kan omfördelas inom regionen för att kunna erbjuda patienter bÀsta möjliga vÄrd.

– Det Ă€r anstrĂ€ngt bĂ„de vad gĂ€ller vĂ„rdplatser och lĂ€get pĂ„ intensivvĂ„rdsavdelningarna. Nu mĂ„ste vi i krisledningen övergripande se över hur vi ska agera för att sĂ€kerstĂ€lla att den vĂ„rd som behövs finns, sĂ€ger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Högt vÄrdtryck

I onsdags gick GÀllivare kommun ut med att man hade en akut smittspridning i samhÀllet, och Àven i Kalix ser man tecken pÄ att spridningen ökar. GÀllivare kommun har stÀngt fritids- och kulturanlÀggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer.

LÀget inom vÄrden har under midsommarhelgen varit fortsatt anstrÀngt.

– Det Ă€r högt söktryck pĂ„ akuten i GĂ€llivare. Det har det varit i tre dygn, och ett högt söktryck brukar generera att personer lĂ€ggs in och behöver vĂ„rd, sĂ€ger Anna-Stina Nordmark Nilsson och poĂ€ngterar att det inte bara Ă€r coronaviruset som sĂ€tter press pĂ„ vĂ„rden.

Camilla Eriksson Sundberg, avdelningsordförande för VÄrdförbundet Norrbotten, beskriver för SVT Norrbotten situationen pÄ akuten i GÀllivare som "kaotisk". Hon sÀger ocksÄ att det finns personal som insjuknat i covid-19.

– Personal grĂ„ter pĂ„ jobbet och nĂ€r de kommer hem, sĂ€ger Camilla Eriksson Sundberg, sĂ€ger Camilla Eriksson Sundberg.

Semester kan Ă„terkallas

Regionen uppger i ett pressmeddelande att personal som beviljats semester kan fÄ den Äterkallad om situationen förvÀrras.

– VĂ„r förhoppning Ă€r att beviljad semester ska hĂ„llas och i vissa delar har vi tagit in bemanningsföretag för att vĂ„ra medarbetare ska kunna fĂ„ en semester. Men det Ă€r tufft, riktigt tufft, sĂ€ger Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.

Vid behov kommer smittade patienter att flygas till sjukhusen i Sunderbyn, Kalix och PiteÄ, meddelar regionen. Vidare ökar man kapaciteten för bland annat provtagning av covid-19.

Fakta: Beredskap inom sjukvÄrden

Inom hÀlso- och sjukvÄrden finns tre faststÀllda beredskapslÀgen: stabslÀge, förstÀrkningslÀge och katastroflÀge.

StabslÀge innebÀr att en sÀrskild sjukvÄrdsledning hÄller sig underrÀttad om lÀget, vidtar nödvÀndiga ÄtgÀrder och följer hÀndelseutvecklingen.

FörstÀrkningslÀge innebÀr att den sÀrskilda sjukvÄrdsledningen vidtar ÄtgÀrder för förstÀrkning av vissa viktiga funktioner.

KatastroflÀge innebÀr att den sÀrskilda sjukvÄrdsledningen vidtar ÄtgÀrder för förstÀrkning av alla viktiga funktioner.

KĂ€lla: Socialstyrelsen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!