Överläkare: Färre avlider i Västerbotten

Västerbotten har snarare haft en underdödlighet än en överdödlighet under coronapandemin, skriver överläkaren Anders Johansson, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, i ett debattinlägg.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Arkivbild.

Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Arkivbild.

Foto: David Dahlberg/AP/TT

Hälsa och sjukvård2020-07-23 02:35

Västerbottens län sticker ut i statistiken över överdödligheten i Sverige under veckorna 12–24 i år, från 16 mars till och med 14 juni.

Där alla andra län i landet visar en överdödlighet, pekar stapeln åt motsatt håll för Västerbotten, jämfört med samma period förra året, enligt data från Folkhälsomyndigheten och Statistiska centralbyrån.

Det har alltså avlidit färre personer i länet under pandemin än samma period förra året, i förhållande till antalet invånare.

Ingen slump

Enligt Anders Johansson, docent vid Umeå Universitet och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, är det inte bara en slump. I en debattartikel i Läkartidningen pekar han ut tre orsaker:

Den första är hårdare krav på att stanna hemma längre utan symtom för vård- och omsorgspersonal än de nationella riktlinjerna.

Det andra är en aktiv smittspårning med telefonintervjuer med alla coronasmittade, där de också snabbt fått förhållningsregler.

Det tredje är personalskydd, där man bland annat använt munskydd och visir från start, något som rekommenderades nationellt först 25 juni, liksom två meters säkerhetsavstånd och inte en meter.

Citerar Stenmark

Johansson skriver att ett bättre nationellt ledarskap hade behövts, och att han inte skriver inlägget för att framhäva Västerbotten. Han vill att Folkhälsomyndigheten ska få ett uppdrag att samordna vårdhygien i landet.

"Naturligtvis kan vi ha haft tur, och smittspridningen kan fortfarande ta fart. Men som västerbottningen Ingemar Stenmark sade angående tur: 'Jag vet inget om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag'".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!