Nästan hela Sverige har fått strängare regler

Folkhälsomyndigheten fortsätter sina åtstramningar och skärper coronareglerna i ytterligare fyra regioner: Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland. Endast tre regioner i landet saknar nu lokala råd.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är den som formellt fattas beslut om skärpta lokala råd. Arkivbild.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är den som formellt fattas beslut om skärpta lokala råd. Arkivbild.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Hälsa och sjukvård2020-11-12 10:30

Regionerna som ansvarar för sjukvården ser en allt tyngre belastning i takt med ökad smittspridning. Nio regioner har gått upp i stabs- eller förstärkningsläge, enligt Socialstyrelsen. En av dem är Gävleborg.

– Vi är inne i den här så kallade andra vågen, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Lars Wesslén på en pressträff och berättar samtidigt att regionen ska få skärpta lokala råd inom kort.

Hittills har nu 18 av landets 21 regioner fått lokala skärpningar, där Dalarna, Gotland, Värmland och Västmanland tillkom på torsdagen.

De nya råden gäller till en början i fyra veckor och de som vistas i regionerna uppmanas att undvika fysisk kontakt. I Dalarna, Värmland och Västmanland bör man också undvika resor från, till och inom regionerna. Något som också sedan tidigare gäller i Norrbotten och Västerbotten.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell berättar att smittspridningen ser annorlunda ut i de här regionerna, jämfört med regionerna utan reseavrådan.

– Framför allt i de nordliga regionerna har man väldigt stora avstånd inom regionen, man ser en koppling till resande till olika typer av möten, säger statsepidemiologen på torsdagens pressträff.

Råd i Västernorrland

Region Västernorrland, som just nu ser en "kraftig uppgång" av antalet covidfall, kommer att få skärpta råd, men inte riktigt än, enligt regionens smittskyddsläkare Hans Boman.

– Vi har en diskussion med Folkhälsomyndigheten och som det ser ut nu kommer ett beslut i början av nästa vecka, säger han.

TT: Varför dröjer det?

– Folkhälsomyndigheten har en strategi där den tar några regioner åt gången och går efter hur smittspridningsläget ser ut. De som är hårdast drabbade har man tagit först och sedan de andra efter hand, och det följer vi. Jag tror det är bra att göra så. Man ska inte göra det för tidigt.

Blekinge avböjde möte

Blekinge har på egen hand infört lokala råd som innehållsmässigt påminner om Folkhälsomyndighetens men som formellt inte är utfärdade av myndigheten. Regionen tycker processen har dragit ut för mycket på tiden.

Fortfarande vill Blekinge att Folkhälsomyndigheten skärper råden, men avböjde ändå ett möte om saken med myndigheten under onsdagen.

– Jag var redan uppbokad på två andra möten och de var faktiskt viktigare, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö, som inte vill berätta vad de andra mötena gällde.

– Jag förväntar mig en ny kallelse. Det är klart att vi måste ha denna diskussion och om jag inte får en kallelse denna veckan så kommer jag själv att begära det.

Detta gäller i Sveriges regioner

Regioner med skärpta lokala råd

Region Blekinge (egna råd)

Region Dalarna

Region Gotland

Region Halland

Region Jönköpings län

Region Kalmar län

Region Kronoberg

Region Norrbotten

Region Skåne

Region Stockholm

Region Sörmland

Region Uppsala

Region Värmland

Region Västerbotten

Region Västmanland

Region Västra Götaland

Region Örebro län

Region Östergötland

Regioner utan skärpta lokala råd

Region Gävleborg

Region Jämtland Härjedalen

Region Västernorrland

Källa: Folkhälsomyndigheten


FHM:s lokala råd

1. Undvik att resa med kollektivtrafiken eller andra allmänna färdmedel, till exempel buss och tunnelbana.

2. Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför regionen eller regiondelen.

3. Avstå från att besöka personer i riskgrupper och personer som bor i särskilda boendeformer för äldre.

4. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

5. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte.

6. Avstå från att besöka serveringsställen som barer, restauranger och caféer.

7. Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med.

Folkhälsomyndigheten utfärdar i samverkan med lokala aktörer ett eller flera av dessa råd beroende på hur situationen ser ut i varje region.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!