Mobila tandvårdsteam för coronasmittade

Nu kommer fler patienter i behov av tandvård som har misstänkt eller konstaterad covid-19 kunna erbjudas behandling. Två mobila tandvårdsteam vid Folktandvården i Stockholm har utrustats för att behandla patienterna.

Mobil tandvård kommer nu bli möjligt i Stockholms län för de som är smittade av covid-19. Arkivbild.

Mobil tandvård kommer nu bli möjligt i Stockholms län för de som är smittade av covid-19. Arkivbild.

Foto: Tore Meek/NTB/Scanpix/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-13 04:50

De som är smittade och är berättigade till nödvändig tandvård och har ett varaktigt behov av vård- och omsorgsinsatser ska kunna få hjälp av teamen som består av tandläkare, tandhygienist och tandsköterska. Den mobila enheten finns sedan tidigare men enligt det nya uppdraget ingår nu att även vårda misstänkt eller bekräftat smittade personer.

Tandvården som ges ska dock endast inriktas på akuttandvård och ges till särskilt sårbara grupper som inte kan eller bör förflyttas från sitt hem.

Under måndagen utrustades arbetslagen med skyddskläder enligt Folkhälsomyndighetens och Region Stockholms riktlinjer, säger Åsa Brandt, kommunikationschef vid Folktandvården.

– De kommer att ha det som krävs för att vårda potentiellt smittade personer.

Sedan tidigare finns en fast mottagning för smittade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

I region Skåne finns sedan en tid en akutmottagning för patienter med konstaterad covid-19. I Västra Götaland tar Folktandvården emot friska patienter upp till 70 år. Personer inom riskgrupper och patienter i akut behov av tandvård hänvisas till utvalda kliniker.

Tandläkarförbundet har tidigare varnat för att coronakrisen kan ge allvarliga konsekvenser för tandhälsan eftersom tandvården har skurits ned till ett minimum i flera regioner för att frigöra skyddsmateriel åt den övriga sjukvården.

I flera regioner tar Folktandvården enbart emot akutbesök.

Rättad: I en tidigare version framgick det inte att utvalda tandkliniker i Västra Götaland tar emot patienter ur riskgrupper och personer med akuta symptom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!