Många lyssnade på resevädjan inför påsken

Stanna hemma. Res inte. Rekommendationerna inför påskhelgen var tydliga – och folk tycks ha lyssnat. Men inte alla, och inte överallt.

I Åre var det relativt lugnt under påsken. Arkivbild.

I Åre var det relativt lugnt under påsken. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2020-04-13 13:45

Statsminister Stefan Löfven sade en vecka före påsk på en presskonferens att alla måste ta ansvar för att minska spridningen av coronaviruset i landet.

– Res inte bort i påsk, sade statsministern.

Flera regioner dit turister ofta vallfärdar under långhelger gick ut med liknande uppmaningar, och på många håll tycks budskapen ha gått fram.

"Ingen anstormning"

– Vi har inte sett någon stor anstormning av turister. Det har inte varit några större strömmar, säger region Jämtland Härjedalens hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist till TT.

– Det var fullbokat i påsk, men efter stängningarna av liftarna på skidanläggningarna såg vi successivt en avbokning. Cirka 75 procent var bokat i slutänden.

Enligt Söderkvist är läget på regionens sjukhus bra.

– Men det är ingen normal situation. Inom intensivvården är det ansträngt. Vi har satt ihop en krisledning och hanterar situationen.

Johan Rosenqvist är hälso- och sjukvårdsdirektör i region Kalmar, där normalt turisttäta Öland ingår. Även han upplever att trycket på regionens sjukhus varit under kontroll.

– Fram till påskafton, som är den senaste informationen jag har, har det varit lugnt på akuten. Ett mindre antal än vad vi hade räknat med. Överlag är det ett stabilt läge, det har inte varit några stora förändringar. Att folk har lyssnat på uppmaningar är värdefullt för sjukvården, säger han.

Extra tillskott på Österlen

På andra ställen i Sverige har dock resandet och turismen tilltagit under påsken, trots vädjandet om att stanna hemma.

– Vi har sett ett extra tillskott av folk, och det oroar mig lite, säger Simrishamns kommunalråd Jeanette Ovesson (M).

Natursköna Österlen drar till sig storstadsbor, och med dem kommer en ökad risk för smittspridning.

– Det är svårt att säga om det har någon påverkan. Eventuella konsekvenser ser vi om ett par veckor. Men det har inte varit högre belastning på sjukvården de här dagarna, säger Ovesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!