Genetiskt samband mellan adhd och sockersug

Det finns ett genetiskt samband mellan att utveckla adhd och att vara sugen på socker och skräpmat, enligt en svensk studie. Upptäckten kan hjälpa till att svara på varför adhd uppstår.

Lösgodis.

Lösgodis.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Hälsa och sjukvård2020-10-23 20:00

Personer med adhd har i högre utsträckning anlag för att sukta efter socker och mättat fett, visar en studie vid Örebro universitet som publicerats i vetenskapstidskriften American Journal of Medical Genetics.

– Vi har visat att det finns en koppling mellan adhd-symtom och matvanor. Det betyder bland annat att personer med adhd-symtom äter mer socker och mättat fett samtidigt som de äter mindre frukt och grönt än personer utan adhd-symtom, säger Henrik Larsson, professor i epidemiologi vid Örebro universitet.

Beroendepersonlighet

Henrik Larsson och doktoranden Lin Li har intervjuat 18 000 tvillingar i Sverige om kostvanor och adhd-symtom, för att bättre förstå varför personer med adhd löper högre risk att drabbas av fysiska sjukdomar. Slutsatsen är att sambandet i viss utsträckning beror på genetiska faktorer som dels ökar risken för adhd, dels ökar risken att föredra skräpmat framför mat med mindre socker och mättat fett.

– Genetiska faktorer som är viktiga för adhd är i viss utsträckning också viktiga för ohälsosamma matvanor. En hypotes är att den bakomliggande känsligheten handlar om en slags beroendepersonlighet, som dels är vanlig bland personer med adhd och dels är viktig för personer som har ett sug efter ohälsosam kost, säger Larsson.

Mat inte förklaring

Han understryker att adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som etableras tidigt i en människas utveckling, och alltså inte orsakas av dåliga matvanor.

– Jag tror att det är helt uteslutet att matvanor skulle orsaka adhd, däremot skulle man kunna tänka sig att kost är en viktig komponent för det generella välmåendet för personer med adhd, och man skulle kunna tänka sig att om de får hjälp med matvanor och kost så skulle man kunna minska andra hälsoproblem som är vanliga för gruppen.

Ledtråd till gåtan

Studien kan i första hand leda till ökad kunskap om huruvida kostråd och stöd till personer med adhd kan minska risken för att de utvecklar övervikt och typ 2-diabetes, men också hjälpa till att svara på gåtan varför adhd uppstår från första början.

– Det ger oss större förståelse för varför adhd hänger samman med en tendens att äta ohälsosam mat. Sedan ger det också ledtrådar till vilka mekanismer som ligger bakom både adhd och matvanor, säger Larsson.

Fakta: Adhd

Adhd står för attention deficit/hyperactivity disorder.

Det är en utvecklingsavvikelse som debuterar i barndomen och som har dominerande symtom i form av bristande uppmärksamhet, koncentrationssvårigheter, överaktivitet och impulskontrollbrist.

Antalet barn och unga som får diagnosen har ökat under det senaste decenniet. Tillståndet har uppskattats drabba omkring fem procent av alla barn.

Diagnosen Adhd är vanligare bland pojkar än bland flickor.

Källa: Nationalencyklopedin, Region Uppsala

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!