Gällivarebo: "Som att folk fick panik"

När Gällivare kommun under förmiddagen larmade om en "okontrollerad och samhällsfarlig" spridning av covid-19 i kommunen, steg oron bland invånarna i samhället, berättar Gällivarebon Therese Poggats.

Gällivare kommunen kallar coronasituationen akut.

Gällivare kommunen kallar coronasituationen akut.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-06-17 16:40

– När man fick höra det, så började alla direkt att skicka meddelanden till varandra. Det var som att folk plötsligt fick panik på riktigt, säger Therese Poggats som jobbar i en grillkiosk i centrala Gällivare.

Hon och kollegan Matilda Svalkvist har i nuläget bara en begränsad del av grillkiosken öppen på grund av smittspridningen.

– Jag har hört andra som velat gå hem från sina jobb för att de har varit så oroliga, säger Matilda Svalkvist.

Senare under dagen blev Gällivare kommun mindre alarmistiska i sina uttalanden.

Men man stängde ändå alla kommunala fritids- och kulturanläggningar i staden, och skrev på sin hemsida att invånarna behöver ta sitt ansvar för att begränsa smittspridningen.

– Det här är det enda folk pratat om i dag, säger Therese Poggats.

Både hon och Svalkvist tror att Gällivareborna från och med nu kommer att ta kommunens uppmaningar om försiktighet på större allvar.

– Folk kommer nog att börja tänka mycket mer på att hålla avstånd och inte röra sig ute. Jag kommer från och med nu bara gå till jobbet, och det är bara för att jag måste. Men det blir ingenting annat, säger Poggats.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om huruvida grillkiosken stänger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!