Första "app-bilden" av covidsmittan i Sverige

Ungefär 3 procent av befolkningen i Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län har just nu tydliga symtom på covid-19 – här är smittan mest utbredd i landet.

Ungefär 130|000 personer deltar i projektet Covid Symptom Study, som drivs av forskare vid Lunds universitet. Arkivbild.

Ungefär 130|000 personer deltar i projektet Covid Symptom Study, som drivs av forskare vid Lunds universitet. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hälsa och sjukvård2020-05-12 12:31

I alla fall om man ska tro den första datasammanställningen från den app som forskare vid Lunds universitet lanserade den 29 april. Lägst andel smittade finns enligt appen i Skåne, Kronoberg, Jönköping och Västernorrland, där 1,5–2 procent har en sannolik infektion.

Totalt deltar drygt 130 000 personer i studien och har laddat ner appen, där de själva rapporterar symtom enligt en metod som har utvecklats av forskare på King’s College London och som har publicerats i tidskrifterna Science och Nature Medicine. En nackdel är att studien än så länge bara omfattar personer i åldrarna 20–69 år, och att andelen män är låg. Forskarna välkomnar därför fler äldre personer och fler män till studien, som ska pågå löpande framöver.

Ett av målen är att i tid upptäcka nya utbrott av covid-19 och på så vis kunna ge sjukvården en chans att förbereda sig, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!