Fler skolbarn än tidigare ska virustestas

Barn med coronasymptom ska i högre utsträckning än tidigare provtas. De som testats negativt ska kunna gå i skolan trots milda sjukdomssymptom, enligt ny vägledning från Folkhälsomyndigheten.

Barn med coronasymptom ska i högre utsträckning provtas för covid-19. Arkivbild.

Barn med coronasymptom ska i högre utsträckning provtas för covid-19. Arkivbild.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Hälsa och sjukvård2020-08-31 21:10

Hittills har barn och unga uppmanats att stanna hemma från skolan vid minsta symptom, men nu rekommenderar myndigheten i stället att barn med coronasymptom provtas för aktiv infektion av covid-19.

– Det är angeläget att testet görs i början av en infektionsperiod. Om barnet senare har kvarvarande milda symptom, exempelvis lätt hosta, så menar vi att det kan återgå till skolan, förutsatt att testet var negativt förstås, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Regionerna ansvarar

Myndighetens rekommendation gäller barn i förskoleklass, årskurs 1-9 eller i gymnasieåldern. För barn i förskoleåldern rekommenderas provtagning bara om man lokalt eller regionalt ser en ökad smittspridning. Annars ska barnen hållas hemma vid symptom, precis som förut. Orsaken är att provtagningen kan upplevas som obehaglig för yngre barn.

Det är i första hand regionerna som ska ansvara för testerna, inte skolhälsovården som har ett mer förebyggande uppdrag.

– En läkare ska alltid finnas i bakgrunden, en läkare som ansvarar för själva ordinationen av provtagningen, säger Karin Tegmark Wisell.

Barn provtas i dag

De nya rekommendationerna syftar till att förhindra smittspridning i samhället men ska också minska risken för att barn missar allt för mycket skoltid.

Redan i dag provtas barn för covid-19 i Uppsala.

– Vi tror att det är viktigt att testa så mycket som möjligt för att hitta nya fall under hösten. Vi vill vara så tidigt ute som möjlig, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, till sajten Altinget.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs fel åldersspann för den nya rekommendationen. Rätt är att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn i förskoleklass, årskurs 1-9 eller i gymnasieåldern testas om de har symptom som kan tyda på covid-19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!