USA får tillgång till baser över hela Sverige

Sverige ger USA:s militär rätt att använda totalt 17 svenska militärbaser, anläggningar eller övningsområden över hela Sverige. Försvarsminister Pål Jonson (M) kallar avtalet för historiskt.

Försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd Austin har nu skrivit på ett avtal om fördjupat försvarssamarbete som ger USA tillgång baser och lagring av försvarsmateriel i Sverige.

Försvarsminister Pål Jonson (M) och USA:s försvarsminister Lloyd Austin har nu skrivit på ett avtal om fördjupat försvarssamarbete som ger USA tillgång baser och lagring av försvarsmateriel i Sverige.

Foto: Kevin Wolf/AP/TT

Försvar2023-12-06 01:51

– Vi har redan haft ett nära och bra samarbete med USA. Med det här kommer det att bli ännu starkare, säger Jonson (M) till TT i telefon från USA.

Avtalet skrevs under av honom och USA:s försvarsminister Lloyd Austin vid en ceremoni i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington på tisdagskvällen.

Jonson uppger att syftet med försvarsavtalet är att skapa bättre förutsättningar för Sverige att kunna få stöd av USA vid händelse av krig eller kris.

USA har slutit liknande avtal med flera andra länder, bland andra Finland och Norge. Det svenska avtalet ger USA:s militär rätt till tillträde till och rätt att använda delar av 17 svenska militärbaser, anläggningar och övningsområden.

Över hela landet

Platserna är utspridda från Kiruna, Boden och Luleå i norr, till Ronneby och Revingehed i söder.

– Det är befintliga militära garnisoner eller platser, det handlar inte om att etablera några nya amerikanska baser och det kan handla om ett avgränsat område, säger Pål Jonson.

Han säger att den svenska försvarsmakten och den amerikanska har haft en dialog och kommit överens om lämpliga platser som kan skapa lämpliga förutsättningar för mark-, sjö- eller luftstridsförband.

– Det finns en militär logik som understödjer valet av platser.

Norge har i sitt avtal bara upplåtit fyra militärbaser till USA:s militär. Jonson förklarar skillnaden med att Sverige är ett stort och avlångt land.

– Då kan det finnas skäl att kunna ha fler platser än vad Norge har. Det är inte alls säkert att alla 17 kommer att tas i anspråk, men det finns en handlingsfrihet.

Får agera

I avtalet står att utpekade anläggningar och områden får användas bland annat för utbildning, övningar, manövrar, transitering, landning och tankning av flygplan, bunkring av fartyg, underhåll av fordon, fartyg och flyg, inkvartering av personal, utplacering av styrkor och förhandslagring av utrustning och materiel.

Amerikanska styrkor får i samordning med Sverige utföra byggarbete på de överenskomna anläggningarna. De får också inrätta marketenterier, intendenturer, andra försäljningsställen, mässar, centrum för sociala aktiviteter och utbildning samt rekreationsområden på fastställda platser.

Amerikanska styrkor kommer också att ha befogenhet att vidta "nödvändiga och proportionerliga" åtgärder för att upprätthålla eller återställa ordningen och skydda personalen på de områdena som används av amerikanska styrkor.

Under exceptionella omständigheter får de, i enlighet med gemensamt godkända säkerhetsplaner, även vidta nödvändiga och proportionerliga åtgärder bortom den omedelbara närheten av de överenskomna anläggningarna och områdena.

Amerikanska militära fordon, fartyg och flyg får röra sig fritt på svenskt territorium och inte bordas eller kontrolleras utan USA:s samtycke.

Kärnvapen ej aktuellt

Enligt regeringen är det inte aktuellt att ha amerikanska kärnvapen på svensk mark, men det står inte uttryckligen i avtalet.

– Den svenska positionen är välkänd och att Sverige lika lite som något annat nordiskt land ser något behov av kärnvapen på vårt territorium, säger Jonson.

– Det finns heller inga sådana förväntningar från den amerikanska sidan och vi har också framfört det.

Jonson pekar på att det i den proposition om Natomedlemskap som riksdagen klubbade i våras, framgår vad den svenska positionen om kärnvapen är.

– Vi har också förmedlat det till den amerikanska sidan, säger han.

Den amerikanska militären får rätt att använda totalt 17 baser i Sverige.
Den amerikanska militären får rätt att använda totalt 17 baser i Sverige.
Fakta: Anläggningar USA får tillgång till

Berga: regementsområde och övningsområde

Boden: regementsområde och övningsområde

Halmstad: regementsområde och flottiljområde

Härnösand: övningsområde och hamn

Kiruna: militärläger och övningsområde

Kristinehamn: regementsområde och övningsområde

Kvarn: militärläger och övningsområde

Luleå: flottiljområde

Ravlunda: militärläger och övningsområde

Revingehed: regementsområde

Ronneby: flottiljområde

Såtenäs: flottiljområde

Uppsala: flottiljområde

Vidsel: flygplats och test-och evalueringsområde

Visby: regementsområde och övningsområde

Älvdalen: militärläger och övningsområde

Östersund: militärläger och övningsområden

Källa: Regeringen


Fakta: Försvarsavtalet mellan USA och Sverige

Avtalet är på engelska förkortat till DCA, Defence Cooperation Agreement.

USA har ingått DCA med flera allierade länder.

Avtalet reglerar praktiska frågor för USA:s militär i värdlandet. Det tar upp till exempel tillträde för amerikanska förband, skattefrågor och möjlighet till förhandslagring av materiel. DCA pekar ut platser där samarbetet mellan USA och värdlandet främst ska äga rum.

DCA utgår till stor del från Natos avtal, Nato SOFA, om statusen för Natos medlemsstaters styrkor i ett annat Natolands territorium.

Källa: Finlands utrikesministerium, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!