Siste svenske soldaten hemma från Mali

De sista soldaterna ur den svenska styrkan i Mali har kommit hem. För första gången på 67 år har Försvarsmakten därmed inte någon internationell truppinsats.

Sverige har i många år deltagit i den FN-ledda insatsen Minusma i Mali, bland annat med utgångspunkt i Timbuktu. Bild från 2015.

Sverige har i många år deltagit i den FN-ledda insatsen Minusma i Mali, bland annat med utgångspunkt i Timbuktu. Bild från 2015.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvar2023-04-19 15:35

Ett 40-tal soldater möttes av fanvakt och arméchef när ett chartrat civilflygplan landade på Västerås flygplats.

"Nu är det skönt att vara hemma. Och att vi alla som åkt till Mali har kommit hem", säger kontingentschefen Martin Johansson på Försvarsmaktens hemsida.

Den FN-ledda insatsen i Mali följer på svenskt deltagande i insatser i bland annat Kongo, Kosovo, Libanon, Liberia, Afghanistan och Adenviken. Sedan1956 har Sverige deltagit i internationella insatser. Nu har Försvarsmakten bara knappt 30 observatörer i internationell tjänst.

"Det finns inga planerade internationella truppinsatser men precis som tidigare är Försvarsmakten beredd att sätta upp sådana, om politiska beslut fattas", säger ställföreträdande arméchef Anders Svensson.

"Med Mali avslutas den kontinuerliga kedjan av internationella truppinsatser, så i dag är en historisk dag."

Regeringen beslutade i mars i fjol att insatsen i Mali skulle avslutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!