Ludna krigare övar för nya uppgifter

MÀnniskans bÀsta vÀn Àr ocksÄ ett vapen och instrument för att rÀdda liv. Just nu deltar nÄgra av Nordens och Natos vassaste nosar i en internationell övning i Sverige.

Patrullhunden Stitch, en snart treÄrig malinois, deltar i tillsammans med hundföraren Davey Slingers.

Patrullhunden Stitch, en snart treÄrig malinois, deltar i tillsammans med hundföraren Davey Slingers.

Foto: Anders Wiklund/TT

Försvar2023-06-06 08:10

Solen gassar i Mali och patrullen har varit ute med sökhund hela förmiddagen. NÀr de tar paus kollapsar plötsligt hunden.

Den svarta hunden som ligger utslagen och flÀmtar pÄ marken Àr dock inte riktig utan en robothund som anvÀnds till att trÀna hundsjukvÄrd. Och den skoningslösa solen skiner över en grÀsslÀnt i MÀrsta, dit hundförare och hundar frÄn de nordiska lÀnderna samt Nato-lÀnderna England, NederlÀnderna och Belgien kommit för att vÀssa sina kunskaper.

Robothundar

Med hjÀlp av robothunden visar veterinÀrer hur man kollar cirkulation, stoppar blödningar och sÀkrar fria luftvÀgar pÄ en hund med munkorg.

HundsjukvÄrd Àr en viktig del av övningen. Med robotarna kan man simulera realistiska skador, och bland annat gÄr andning och puls att fjÀrrstyra.

– Fokus ligger pĂ„ att utveckla förarna. Det Ă€r inte hunddressyr vi sysslar med, sĂ€ger Peter Öhrling som Ă€r övningsledare.

SjukvÄrd Àr bara en av punkterna pÄ schemat. Under de tvÄ veckorna övningen pÄgÄr kommer hundar och hundförare att fÄ öva i olika scenarier.

– Allt handlar om att lĂ€ra sig och fĂ„ nya insikter i hur man trĂ€nar med hund, sĂ€ger hundföraren Davey Slingers frĂ„n Belgien.

Nationellt försvar

I och med att omvÀrldslÀget har förÀndrats har ocksÄ inriktningen för tjÀnstehundarna Àndrats.

– Förr var övningarna vĂ€ldigt fokuserade pĂ„ till exempel insatser i Afghanistan. Nu har vi större fokus pĂ„ nationellt försvar. Vi har reviderat kursinnehĂ„llet för att anpassa det till lĂ€gesbilden, sĂ€ger Peter Öhrling.

I grunden anvÀnds hundarna som de alltid har gjort. De söker och hittar de saker man trÀnar dem att hitta.

– Hunden Ă€r ju vĂ€ldigt bra i sig. Du behöver bara ge den mat och omvĂ„rdnad.

Svenska Försvarsmakten anvÀnder huvudsakligen schÀfrar, men sÄ Àr inte fallet i alla lÀnder. Med pÄ övningen finns till exempel malinois och cockerspaniel.

Egen avel

I Sverige har man till skillnad frÄn andra lÀnder egen uppfödning av tjÀnstehundar. Men det betyder inte att Försvarsmakten spottar fram nÄgra hundra perfekta tjÀnstehundar varje Är. Det Àr inte ovanligt att schÀfrar har problem med höfterna och lÄngt ifrÄn alla har det psyke som krÀvs för en tjÀnstehund.

– Det Ă€r ett faktum som vi försöker motverka genom att ta kontroll över situationen. Men det Ă€r klart att det inte Ă€r lĂ€tt, det Ă€r genetik vi pratar om, sĂ€ger Peter Öhrling.

Han ser aveln som en strategisk trygghet för Sverige. Det Ă€r redan nu svĂ„rt att hitta lĂ€mpliga tjĂ€nstehundar – inte bara i Sverige. I ett förĂ€ndrat omvĂ€rldslĂ€ge kan konkurrensen bli Ă€nnu hĂ„rdare.

– Alla letar efter samma typ av hundar. Vi vet att sĂ„ lĂ€nge vi arbetar med det hĂ€r kommer vi att ha ett rĂ„material och behöver inte konkurrera med andra försvarsmakter eller lĂ€nder.

FörhĂ„llandet mellan hundförare och hund Ă€r speciellt, berĂ€ttar Peter Öhrling.

– Relationen Ă€r oerhört stark och sammansvetsad nĂ€r man gör saker tillsammans. Samtidigt Ă€r hunden ett instrument jag anvĂ€nder och Ă€r beredd att offra för att rĂ€dda mĂ€nniskoliv.

– Det Ă€r tvĂ„ parallella relationer.

I Belgien bor hundarna, precis som i Sverige, hemma hos hundförarna. En typisk dag pÄ jobbet för Stitch, en tvÄÄrig malinois, eller belgisk vallhund, Àr att patrullera flygbasen. Men nÀr jobbet Àr slut ligger han i soffan med familjens barn.

Davey Slingers betonar att Stitch ÀndÄ alltid Àr en tjÀnstehund för honom.

– Jag anvĂ€nder honom som ett vapen. Stöter vi pĂ„ en fiende kan jag anvĂ€nda hunden mot honom.

Hur ser man till att hunden har fria andningsvÀgar samtidigt som den har munkorg för att inte bitas? Det Àr en av sakerna kursdeltagarna fÄr lÀra sig.
Hur ser man till att hunden har fria andningsvÀgar samtidigt som den har munkorg för att inte bitas? Det Àr en av sakerna kursdeltagarna fÄr lÀra sig.
Fakta: Om övningen

Övningen hĂ„lls varje Ă„r och vĂ€rdskapet roterar mellan de nordiska lĂ€nderna inom Nordefo (Nordic defense cooperation).

Vid Ärets övning deltar 19 hundekipage med patrullhundar och sökhundar.

Sökhundarna Àr trÀnade för att hitta och markera förekomst av olika sprÀngÀmnesklassade preparat.

Patrullhundarnas uppgift Àr att spÄra personer och söka efter saker som hanterats av mÀnniskor. De flesta av dem kan ocksÄ försvara sig sjÀlva och sin hundförare.

Försvarsmaktens hundtjÀnstenhet (FHTE), som hÄller i utbildningen, tillhör Luftstridsskolan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om