Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det färska samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser ger amerikanarna stor handlingsfrihet i landet, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan. –Men framför allt fyller det en viktig avskräckande funktion.

Jacob Westberg, universitetslektor på Försvarshögskolan. Arkivbild.

Jacob Westberg, universitetslektor på Försvarshögskolan. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvar2023-12-06 09:11

Försvarsavtalet som undertecknades under natten svensk tid innebär att USA får obehindrad tillgång till 17 olika militärbaser och anläggningar i Sverige.

På de platserna får USA bland annat rätt placera ut militär personal och materiel, och genomföra övningar.

Enligt Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, innebär det fördjupade samarbetet en stor förändring jämfört med den alliansfria hållningen Sverige haft genom historien.

– Den här typen av öppet försvarssamarbete har vi inte sett tidigare, säger Jacob Westberg till TT.

Stor handlingsfrihet

Sedan tidigare har USA knutit liknande överenskommelser, kallat DCA (Defence cooperation agreement), med flera andra europeiska länder, bland annat Norge och de baltiska staterna. Avtal med Danmark och Finland är under pågående förhandling.

Det norska samarbetet ger USA tillgång till fyra baser och anläggningar. Att det svenska avtalet bygger på 17 platser visar på den stora handlingsfriheten som USA nu får, säger Jacob Westberg.

– Jag ser det som att vi verkligen går "all in" här. Vi har öppnat upp för både mark-, sjö- och luftstridskrafter att verka här, och det är spritt över hela Sverige, säger han.

Enligt Jacob Westberg kan det bli något svårare att hålla koll på den amerikanska närvaron i landet framöver. Samtidigt talar inget för att man kommer att ha en permanent närvaro på baserna, påpekar han.

– Men framför allt fyller det en viktig avskräckande funktion. Om man vill rikta ett angrepp mot Sverige så ökar risken för att man omedelbart drar in USA i det här.

Han tänker främst på utsatta svenska områden, som Gotland, Östersjöns inlopp och Göteborgs hamn.

– Jag skulle inte säga att Gotland inte längre är strategiskt utsatt, Gotland ligger fortfarande där det ligger, centralt placerat i Östersjön. Däremot ökar kostnaderna för ett angrepp mot Gotland markant, om vi har amerikansk närvaro där.

Saknas kärnvapenklausul

I Norges avtal finns en klausul om att landet inte accepterar någon lagring eller övning med kärnvapen. Tillägget saknas i den svenska överenskommelsen, men det ser Jacob Westberg ingen fara med.

– De kärnvapen som finns bland Natoländerna placerades ut under den tidiga kalla kriget-eran. Danmark och Norge anmälde redan då att man inte önskade en utplacering amerikanska kärnvapen, så I Norges fall är det en förlängning av en redan existerande politik.

– Det här är inget som kommer att tvingas till Sverige tror jag. Det man har sett från tidigare utvidgningar av Nato är att man inte har flyttat fram kärnvapen till nya medlemsstater.

Fakta: Anläggningar USA får tillgång till

Berga: regementsområde och övningsområde

Boden: regementsområde och övningsområde

Halmstad: regementsområde och flottiljområde

Härnösand: övningsområde och hamn

Kiruna: militärläger och övningsområde

Kristinehamn: regementsområde och övningsområde

Kvarn: militärläger och övningsområde

Luleå: flottiljområde

Ravlunda: militärläger och övningsområde

Revingehed: regementsområde

Ronneby: flottiljområde

Såtenäs: flottiljområde

Uppsala: flottiljområde

Vidsel: flygplats och test-och evalueringsområde

Visby: regementsområde och övningsområde

Älvdalen: militärläger och övningsområde

Östersund: militärläger och övningsområden

Källa: Regeringen


Fakta: Försvarsavtalet mellan USA och Sverige

Avtalet är på engelska förkortat till DCA, Defence Cooperation Agreement.

USA har ingått DCA med flera allierade länder.

Avtalet reglerar praktiska frågor för USA:s militär i värdlandet. Det tar upp till exempel tillträde för amerikanska förband, skattefrågor och möjlighet till förhandslagring av materiel. DCA pekar ut platser där samarbetet mellan USA och värdlandet främst ska äga rum.

DCA utgår till stor del från Natos avtal, Nato SOFA, om statusen för Natos medlemsstaters styrkor i ett annat Natolands territorium.

Källa: Finlands utrikesministerium, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!