500 år av högvakt firades med parad i Stockholm

För 500 år sedan marscherade den nyblivne kungen Gustav Vasa in i Stockholm med sitt livgarde. Sedan dess har regenterna och slotten varit under högvaktens beskydd – och det firades med en jubileumsparad på midsommardagen.

Paraden utgick från Medborgarplatsen i riktning mot slottet.

Paraden utgick från Medborgarplatsen i riktning mot slottet.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Försvar2023-06-24 04:30

Paraden utgick från Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm och följde sedan samma väg mot slottet som Gustav Vasa efter det att han hade utsetts till kung i Strängnäs 1523.

Ansvaret för högvakten, som nuförtiden delas på samtliga förband inom Försvarsmakten, låg under midsommardagen hos det jubilerande Livgardet, uppger Försvarsmakten.

Vaktparaden avgick klockan 12.50 med riktning mot slottet. Dessförinnan, klockan 11.30, avgick ett festtåg som iscensatte Gustav Vasas ursprungliga intåg – med omkring 250 personer i tidsenliga kläder – från samma plats.

"När vi firade 450 år genomfördes också ett stort jubileum och det var enorma skriverier i tidningarna. Det var bara månader innan vår nuvarande kung fick kliva upp och axla rollen som Sveriges monark", sade överstelöjtnant Richard Beck-Friis i ett skriftligt uttalande inför paraden.

Marinens musikkår stod för musiken.

Paraden tågade mot Stockholms slott och yttre borggården.
Paraden tågade mot Stockholms slott och yttre borggården.
Fakta: Livgardet

Livgardet spårar sina anor till de 16 män som av dalkarlarna avdelades att beskydda Gustav Vasa den 14 januari 1521 under upproret mot den danske kungen Kristian II. Det räknas som ett av världens äldsta förband.

År 1523, samma år som Gustav Vasa blev kung, utökades livvakten och gick då under namnet Kungliga Majestätets drabanter. 1527 bestod styrkan av 23 knektar, 15 av dem tyskar.

År 2000 slogs infanteriförbandet Svea livgarde ihop med kavalleriförbandet Livgardets dragoner och bildade det som nu kallas Livgardet.

Regementets förläggning finns i Kungsängen utanför Stockholm och har en personalstyrka på 1 600 personer.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!