På TT:s fråga om det enda hon väntar på för att lägga det åt sidan är ett svar från SD om att de släpper tanken på återstart säger hon:
– Ja, det är det enkla svaret, säger Busch.
I regeringspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalernas samarbetsavtal om regeringsmakten med Sverigedemokraterna, Tidöavtalet, står det att en "genomgående utredning" ska göras av möjligheterna till återstart av atomreaktorerna 1 och 2 vid Ringhals. Den ska vara förutsättningslös och skyndsam, enligt avtalet.
Enligt en intern SD-promemoria bör SD ge upp tanken helt på att väcka liv i reaktor 2 vid Ringhals. Men så sent som i mars krävde SD-ledaren Jimmie Åkesson i en debattartikel en återstart av Ringhals 1.
Profilfråga för SD
För SD är det hela en profilfråga och i opposition och i förhandlingarna efter valet med regeringspartierna drev SD på.
Men både Ebba Busch och Liberalernas partiledare Johan Pehrson har sedan dess sagt att de inte tror på idén.
Nu säger Ebba Busch att det skulle gå att driva dem en tid till. Men för att det skulle vara möjligt måste utredningar och förberedelser och arbeten göras som tar 6–7 år, utan att regeringen skulle kunna vara säker på att det går att få tillstånd för att driva dem igen.
– Det är väldigt förknippat med hög kostnad och hög risk för att man inte får godkänt att driva dem vidare, säger Busch till TT.
Hon tillägger att det dessutom, om tillstånd ges, kanske inte går att ha dem i drift i mer än omkring sju år.
– Det är, tycker jag, en dum väg att gå för då kan man inte bygga ny kärnkraft som skulle kunna leva på samma plats i 80 år, säger Busch.
Politisk risk
Sverigedemokraterna håller fast vid att en återstart vore bra, även om det kan finnas en del problem och en politisk risk i det.
"Vi menar dock att elkrisen vi alltjämt lever med kräver politisk mod för att lösa. Och vi beklagar att regeringen inte tycks ha mycket av den varan", säger SD:s Tobias Andersson, ordförande i riksdagens näringsutskott i en skriftlig kommentar.
"Sedan är naturligtvis det överordnade syftet att vi får kärnkraft på plats så snart det bara är möjligt”, fortsätter han.