600 i bristyrken tvingas avbryta utbildning

Hundratals blivande buss- och lastbilschaufförer kan inte fortsätta sina utbildningar sedan Yrkesakademin med kort varsel sagt upp avtal med Arbetsförmedlingen. –Vi jobbar stenhårt för att hitta individuella lösningar för alla, säger Martin Kruse, inköpsdirektör på Arbetsförmedlingen.

Flera hundra personer tvingas avbryta pågående utbildning till buss- och lastbilschaufför. Arkivbild.

Flera hundra personer tvingas avbryta pågående utbildning till buss- och lastbilschaufför. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Ekonomi2023-10-02 20:12

Det handlar om 29 avtal som Yrkesakademin, ett av landets större företag inom yrkesutbildning för vuxna, har sagt upp med Arbetsförmedlingen. Anledningen är att företaget haft omfattande ekonomiska problem som lett till att ägarna beviljats företagsrekonstruktion.

– Vi fick besked om detta sent en fredag för två veckor sedan och i går upphörde leveransen av utbildningarna, säger Martin Kruse.

Dåliga prognoser

Totalt är det omkring 600 arbetssökande personer som påbörjat en yrkesutbildning till buss- eller lastbilschaufför som nu står utan utbildning. Stockholm, Uppsala och Gävleborg hör till de hårdast drabbade länen.

Alice Hedin, tillförordnad pressekreterare på Yrkesakademin, säger till TT att förutom höjda bränslepriser och inflation är en anledning till den ekonomiska situationen att de fått för få deltagare från Arbetsförmedlingen.

Martin Kruse delar inte bilden.

– När vi upphandlar är vi alltid tydliga med att vi inte vet exakt hur många platser vi kommer att behöva. Men vi har en garantivolym som innebär att vi alltid betalar för 35 procent av det upphandlade antalet.

Drabbar bristyrken

Alice Hedin säger att företaget trots osäkra prognoser behöver ta höjd för att det stämmer.

– Vi har anpassat verksamheterna för att möta Arbetsförmedlingens uppskattade behov. När antalet deltagare till utbildningarna har varit ungefär hälften av uppskattad volym är det tyvärr inte möjligt att justera verksamheten eller i längden bära kostnaderna för fordon och lokaler som är anpassade efter det uppskattade behovet.

Att de nedlagda utbildningarna drabbar bristyrken är extra olyckligt enligt Martin Kruse.

– Det är en tråkig situation inte minst för deltagarna som drabbas. Vi jobbar nu centralt och lokalt för att hitta lösningar. I vissa fall finns det motsvarande utbildningar på närliggande orter, eller likartade utbildningar, säger Kruse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!