Nu ska stockholmare över 80 år vaccineras

Region Stockholm inleder nu fas två i vaccineringen – sist i landet. De två närmaste veckorna skickas informationsbrev ut till 100 000 äldre över 80 år.

Sist i landet erbjuds nu de gamla över 80 år i Stockholm vaccin. Arkivbild.

Sist i landet erbjuds nu de gamla över 80 år i Stockholm vaccin. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-08 20:41

Knappt en fjärdedel av alla över 80 i landets största region, Stockholm, har vaccinerats under fas ett, som gäller personer på särskilda boenden eller med hemtjänst. Nu inleds vaccineringen av äldre i fas två.

Från och med måndagen skickar regionen ut brev med vaccinationserbjudande till personer över 80 år som är folkbokförda i länet.

– Vi hade gärna velat ha mer vaccin så att vi hade kunnat komma i gång tidigare. Men nu är vi i gång och det är ett jätteviktigt steg, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Telefon eller bank-id

Breven som skickas ut under vecka 10 och 11 väntas nå cirka 100 000 äldre. Vaccineringen kommer att ske via mottagarnas ordinarie vårdcentraler, som enligt Magnus Thyberg är väl förberedda.

– Det är viktigt att man kan erbjuda en smittsäker miljö och det är vårdcentralerna väldigt vana vid.

Intresset för vaccineringen väntas vara stort och breven kommer därför att skickas ut i olika omgångar för att minska trycket. Bokningarna kommer sedan kunna göras både via telefon och bank-id.

– Vi är förberedda på att det är många som vill ringa och boka en tid, men vi hoppas att man väntar tills man får sitt brev. Sedan behöver vi också be om ett visst tålamod. Vi har inte så mycket vaccin så våra möjligheter är lite begränsade, säger Magnus Thyberg.

Vårdpersonal gick före

Region Stockholm är sist i landet att börja vaccinera i fas två och har bland annat fått kritik från Pensionärernas riksorganisation (PRO).

– Det var äldre som skulle vaccineras först och främst, och sedan fick Stockholm för sig att man skulle införa ett nytt system och låta personalen gå före, säger Curre Hansson, distriktsordförande för PRO i Stockholm.

Curre Hansson ser positivt på att fas två nu inleds, men är tveksam till hur det kommer att fungera i praktiken, när de äldre ska boka tider och ta sig iväg.

– Farhågan är att man inte får fart på det hela. Det är en sak att vaccinera personal på betald arbetstid, men nu utmanar man logistiken, säger han.

Även vaccinsamordnaren Magnus Thyberg håller med om att logistiken kommer att bli en allt viktigare fråga, i takt med att regionen får fler vaccindoser.

– Det är klart att det kommer bli vissa utmaningar, men det är något vi behöver hjälpas åt att lösa tillsammans. Vi har planerat så mycket vi kan, men det är en ganska stor operation och vi behöver vara förberedda på att hantera oväntade saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!