Coronaepidemin kan slå mot stugpriserna

Vilken väg tar marknaden för fritidshus i coronakrisens spår? Intresset kommer att öka, spår Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. För tidigt att säga, enligt Boverket.

Trots en viss avmattning av antalet besökare på bostadsvisningar generellt, har besökarna på visningar av fritidshus ännu inte minskat, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Arkivbild.

Trots en viss avmattning av antalet besökare på bostadsvisningar generellt, har besökarna på visningar av fritidshus ännu inte minskat, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-03-25 06:05

– Det kommer att finnas ett större intresse för att semestra hemma på grund av virusoron och begränsningar att resa. Då tror vi att intresset för fritidshus ökar, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Runt om i landet ser bolaget tydliga tecken på ett starkt intresse i form av många besökare på visningar.

– Vi har sett en viss avmattning av antalet besökare på visningar av bostäder generellt, särskilt i storstadsområdena. Däremot har vi inte ännu sett någon avmattning på visningarna av fritidshus, säger Marcus Svanberg.

Det uppskattade intresset speglar sig än så länge inte i priset. Nu återstår att se hur situationen utvecklar sig, tillägger Marcus Svanberg.

– De som har fritidshus och sitter i karantän eller måste jobba hemma är nog väldigt glada då de har någonstans att ta vägen och slipper sitta hemma. Det räcker dock inte som anledning till att göra en investering i ett hus, säger han.

Början på säsongen

Fritidshusmarknaden är säsongsbetonad och brukar komma i gång under senvåren, med ett utbud som tenderar att växa fram till juni. Enligt Hemnet är antalet nya fritidshus som har kommit ut på marknaden de senaste veckorna betydligt högre jämfört med motsvarande veckor förra året.

– Vi är en bra bit från den riktiga högsäsongen för fritidshus. Det är ett intressant läge, men det är för tidigt för att kommentera. Mycket av den fortsatta utvecklingen påverkas av sysselsättningen samt av räntan, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

I ett längre perspektiv har det funnits ett stort intresse för fritidshus – inte minst har det under de senaste åren setts som en ekonomisk investering. Möjligheten att hyra ut via nya digitala kanaler har också fått intresset att öka.

– Man kan anta att bostadspriserna kommer att påverkas negativt om det blir en förlängd kris, tillägger Staffan Tell.

Extra försiktig

Tor Borg, analytiker på Boverket, är inte lika optimistisk om att spekulanter riktar ögonen mot nya investeringar i orons tider.

– Jag tror att man ska vara försiktig med att göra den sortens prognoser. Det kan bli hur som helst. Tittar man kortsiktigt tror jag att människor i allmänhet kommer vara försiktiga med stora investeringar, säger Tor Borg.

Oavsett om en individs ekonomi inte påverkas i det större av den nuvarande situationen blir man generellt mer försiktig när sådana här händelser inträffar.

– Det naturliga är då att man skjuta upp större inköp och investeringar. Kortsiktigt tror jag därför att det inte det är något drag efter fritidshus, säger Tor Borg.

Fakta: Mest och minst fritidshus för en miljon

Här får köparna mest fritidshus för en miljon kronor:

1. Kronobergs län85 kvadratmeter (kvm)
2. Örebro län57 kvm
3. Jönköpings län57 kvm
4. Västernorrlands län54 kvm
5. Norrbottens län52 kvm

Här får köparna minst fritidshus för en miljon kronor:

1. Stockholms län23 kvm
2. Hallands län27 kvm
3. Gotlands län27 kvm
4. Västra Götalands län31 kvm
5. Södermanlands län36 kvm

Om statistiken: Underlaget baseras på det genomsnittliga kvadratmeterpriset för överlåtelser av fritidshus i Sverige mellan februari 2019 och januari 2020. Statistiken är framtagen av Svensk Mäklarstatistik och bearbetad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!