Klartecken för översvämningsskydd i Falsterbo

Mark- och miljööverdomstolen säger ja till större delar av det tidigare beviljade tillståndet för översvämningsskydd på Falsterbonäset. Samtidigt skärps renhetskraven för de massor som ska användas när skyddsvallen anläggs.

Markeringspinnar visar hur hög översvämningsskyddsvallen kan komma att bli utmed gångstigen vid fastigheterna norr om Hamnvägen i Skanör. Arkivbild.

Markeringspinnar visar hur hög översvämningsskyddsvallen kan komma att bli utmed gångstigen vid fastigheterna norr om Hamnvägen i Skanör. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Dom2022-06-17 12:29

1872 drabbades Falsterbonäset av en mycket stor översvämning, kallad Backafloden, när havsnivån steg mer än två meter över det normala vattenståndet. Även under 2000-talet har översvämningar skett och i januari 2017 noterades det högsta högvatten som uppmätts i sydöstra Öresund sedan de regelbundna mätningar påbörjades under 1960- talet.

Den successiva höjningen av havets medelnivå förväntas leda till att översvämningar blir vanligare och därför antog kommunfullmäktige i Vellinge 2013 en handlingsplan för ett översvämningsskydd för Näset.

Mark- och miljödomstolens dom över Vellinges översvämningsskyddsansökan kom 2020, men domstolens tillstånd för att bygga ett skydd överklagades av flera intressenter. Nu har Mark- och miljööverdomstolen kommit med sin dom och den godkänner stora delar av det tidigare beviljade tillståndet.

Genom den nya domen skärps kraven på hur höga föroreningshalter som de massor som ska användas för att anlägga vallen, får innehålla. Kravet på att kommunen ska inrätta ett nytt naturreservat tas bort.

Överdomstolen anser att kommunens åtgärder i "huvudsak är väl avvägda" men i några områden, som i västra delen av naturreservatet Skanörs Ljung, bör lokalisering av översvämningsskyddet vara bättre. Därför avslås delar av ansökan.

Kommunalrådet Carina Wutzler (M) i Vellinge kommun kallar domstolens besked "stort och avgörande för framtiden".

"Min förhoppning är att byggnation startar redan under nästa år", skriver Carina Wutzler på Vellinge kommuns hemsida.

Fakta: Falsterbonäset

Falsterbonäset är låglänt och riskerar att drabbas av översvämningar vid höga vattenstånd i omgivande Öresund och Östersjön. Vellinge kommun har därför ansökt om tillstånd till att anlägga ett översvämningsskydd för Falsterbohalvön.

Översvämningsskyddet är tänkt att skydda de 10 000 byggnader och cirka 7 500 hushåll som finns halvön från översvämning. Skyddet är dimensionerat för hur förhållandena bedöms vara år 2065 och utformat som ett cirka 18 km långt skydd i form av en vall eller mur.

Källa: Sveriges Domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!