Larm om vildsvin vid soptipp redan 2021

Redan för tvÄ Är sedan larmades det om att vildsvin bökade vid en soptipp i Fagersta, i nÀrheten av det omrÄde som döda vildsvin med afrikansk svinpest nu hittats. Vafabmiljö som driver anlÀggningen bekrÀftar att det tidigare har förekommit vildsvin pÄ soptippen.

Ett utbrott av afrikansk svinpest har konstaterats i omrÄdet runt Fagersta. Arkivbild.

Ett utbrott av afrikansk svinpest har konstaterats i omrÄdet runt Fagersta. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP/TT

Djur2023-09-08 09:19

”Det har kommit in rapporter kring att vildsvin uppehĂ„ller sig pĂ„ soptippar och Ă€ter av soporna. Detta lĂ„ter vĂ€ldigt orovĂ€ckande i mina öron och om jag inte missminner mig sĂ„ var det sĂ„ man tror att ASF fick fĂ€ste pĂ„ Sicilien”.

SÄ skrev Mikael HultnÀs, riksviltvÄrdskonsulent pÄ JÀgarnas riksförbund, i ett mejl till Jordbruksverket i november 2021, enligt tidningen Jakt & JÀgare.

Myndigheten tackade för informationen, men sedan dess har inte HultnÀs hört nÄgot mer.

– Det fortsatta arbetet fĂ„r utvisa hur smittan spreds, sĂ€ger han till tidningen.

Smittan kan spridas pÄ flera sÀtt, antingen genom direktkontakt mellan smittade och friska grisar, eller indirekt med förorenade material, personer, fordon och foder. I rÄtt och fryst kött kan virus överleva i mÄnader.

Satte upp tÀlt

Eva Favaro, pressansvarig vid Vafabmiljö som driver den aktuella anlÀggningen, sÀger att man under lÄng tid kÀnt till att det förekommit vildsvin pÄ anlÀggningen.

– Vi har ett tĂ€lt för matavfallet som ska förhindra att vildsvinen kommer Ă„t det. Det stod klart vĂ„ren 2022, sĂ€ger hon.

DÀremot har restavfall som hanterats pÄ anlÀggningen legat pÄ en öppnare plats.

– DĂ€r ska det egentligen inte vara nĂ„gon mat. Men vi ser nu över om vi ska lĂ€gga restavfallet direkt i en container i stĂ€llet.

Flera möjliga smittovÀgar

Ännu vet man inte hur sjukdomen har spridit sig, men Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges chefsveterinĂ€r, sĂ€ger att man utgĂ„r frĂ„n att grisarna pĂ„ nĂ„got sĂ€tt har fĂ„tt i sig avfall.

– Det kan de ha fĂ„tt via nĂ„gon som har slĂ€ngt en macka med nĂ„got icke tillrĂ€ckligt upphettat material pĂ„, eller att de bökat i nĂ„gon soptunna eller pĂ„ nĂ„got sĂ€tt kommit Ă„t nĂ„got i anlĂ€ggningen. Det Ă€r saker man kommer att titta pĂ„ nu nĂ€r vĂ„ra experter Ă€r pĂ„ plats, sĂ€ger hon.

Eva Favaro sÀger att man under dagen kommer att ha kontakt med Jordbruksverket för att fÄ information om hur man ska tÀnka kring sin verksamhet.

– Det Ă€r en ny situation, och vi söker rĂ„d frĂ„n bland annat Jordbruksverket, sĂ€ger Favaro.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!