Kustbevakningen utreder hajdöd i Lysekil

Ett 60-tal rödlistade hajar och rockor har hittats döda på botten i Lysekils hamn av en grupp studenter i marinbiologi. Nu inleder Kustbevakningen en utredning av händelsen.

En pigghaj i ett akvarium i Kalifornien, USA. Arkivbild.

En pigghaj i ett akvarium i Kalifornien, USA. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Djur2022-03-30 15:22

– Är ett brott begånget så är det brott mot fiskelagen. Den exakta påföljden vågar jag inte gissa mig på i nuläget, men det är naturligtvis ett allvarligt brott, säger Jonas Berg, stationschef för Kustbevakningen i Göteborg, till P4 Väst.

Det var under måndagen som den makabra upptäckten gjordes när studenterna, som stod vid kajen, såg hajkropparna i vattnet. När de dök i för att kontrollera fyndet visade det sig handla om de fridlysta arterna pigghaj, klorocka och knaggrocka.

Det betyder att fiskarna inte får tas upp utan ska sättas tillbaka om de exempelvis råkar fångas i nät.

"Utan tvekan dumpade"

Undervattensfilmaren Tobias Dahlin, verksam vid sajten Deep Sea Reporter som var först med att rapportera om händelsen, tror att fiskarna dumpats på platsen.

– De är utan tvekan dumpade där, allt annat är uteslutet, säger han till SVT Nyheter Väst.

– Havsytan är en barriär. Det som pågår där under ser inte vanliga människor, då kan det här fortsätta. Mycket av det hade aldrig kunnat fortsätta om det skedde på land.

Hur fiskarna hamnat på hamnbotten är oklart. Några av hajarna visade fortfarande tecken på att de andades, men var döende.

Fiskarens ansvar

– Den här fångsten är uppenbarligen fångad på annat ställe än i hamnen. Hajar och rockor skall enligt internationell och nationell lagstiftning skyndsamt eller omedelbart återutsättas beroende på vilken art det rör sig om, säger Martin Karlsson, utredare på fiskregleringsenheten på Havs- och vattenmyndigheten, till Göteborgs-Posten.

Han påpekar också att det är den som fiskar som har det yttersta ansvaret för att följa lagstiftningen och se till att rödlistade arter släpps tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om