Julen – fylld av faror för hund och katt

Julklappar, julchoklad, julblommor, juleljus ... och sÄ vidare. Storhelgen Àr som ett minfÀlt för hund och katt, fyllt av faror som potentiellt kan vara dödliga.

Hundar och katter lever farligt under julhelgen. Arkivbild.

Hundar och katter lever farligt under julhelgen. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson/TT

Djur2022-12-23 06:19

Choklad Àr en av de stora riskfaktorerna under juletid för hundarna, eftersom det innehÄller Àmnet teobromin som kan vara giftigt för djuren.

Även julskinkan Ă€r en riskfaktor, den har mycket fett och salt i sig som inte Ă€r bra i stora mĂ€ngder för hundmagen. Ibland har djur ocksĂ„ fĂ„tt i sig nĂ€tet som sitter pĂ„ julskinkan.

– Försök att tĂ€nka pĂ„ var man placerar saker nĂ„gonstans i rummet. Jag tar till exempel bort stolarna vid matbordet sĂ„ att mina hundar inte kan nĂ„, sĂ€ger Sandra Douglas, chefsveterinĂ€r pĂ„ Anicura.

Andra farligheter som hunden inte bör fĂ„ i sig Ă€r nötter med skal – kan fastna i tarmen, lök – innehĂ„ller allicin som Ă€r giftigt för hundar, jĂ€sande degar – kan ge alkoholförgiftning, russin och vindruvor – kan orsaka akut njursvikt.

Papper och pynt

Julklappspapper, plastsnören, julpynt Àr annat som kan ge skador om hunden tuggar i sig det.

För katter kan vÀxter vara ett gissel. Bland annat julstjÀrnor, amaryllis, hyacinter, mistel och snittblommor Àr farliga för kissen.

– Det har kommit in katter som har smakat pĂ„ julblommor och hyacinter som redan Ă€r framme i hemmen, sĂ€ger Patrik Olsson, affĂ€rsomrĂ„deschef för sĂ€llskapsdjur pĂ„ Agria.

Julgranen Ă€r en risk i sig – om katten ger sig upp i trĂ€det kan det vĂ€lta med skador pĂ„ djuret som följd. En rejĂ€lt stadig julgransfot minskar risken.

Eld i morrhÄren

– Även levande ljus Ă€r framförallt farligt för katter. MĂ„nga katter klĂ€ttrar och Ă€r duktiga pĂ„ att ta sig överallt men plötsligt kan en svans slĂ„ till ett ljus och det kan börja brinna i pĂ€lsen, sĂ€ger Sandra Douglas.

Under pandemin var det mÄnga som skaffade husdjur, och det kan komma att mÀrkas i skador pÄ hund och katt under helgerna.

– Vi Ă€r beredda att en ökning kommer i Ă„r i och med att det finns fler hundar och katter i Sverige Ă€n tidigare, sĂ€ger Patrik Olsson.

VÀxter utgör en sÀrskild fara för katter under julen. Arkivbild.
VÀxter utgör en sÀrskild fara för katter under julen. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om