Historiskt beslut om skyddsjakt på varg

Under sommaren har får dödats vid åtta tillfällen av en och samma varg, enligt myndigheternas bedömning. Nu fattar länsstyrelsen i Västra Götaland och i Jönköpings län ett för området ovanligt beslut om skyddsjakt på varg.

Det är första gången det tas beslut om skyddsjakt på varg i Jönköpings län. Arkivbild.

Det är första gången det tas beslut om skyddsjakt på varg i Jönköpings län. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Djur2020-07-31 18:35

– Det är första gången det fattas beslut om skyddsjakt på varg i vårt län, säger Jens Mattson, kommunikatör på Länsstyrelsen i Jönköping, till TT.

Besiktningspersoner har samlat in DNA-prover från angreppen för analys, men har inte kunnat visa om det rör sig om en eller flera individer. Det är dock inte sannolikt att det finns flera vargar i området.

– Blir det väldigt många angrepp i ett mindre område under en kortare period kan man tänka att det antagligen är samma djur som har fått en vana att välja får som föda. Då är det väldigt svårt att få vargen att bryta den vanan. Tyvärr finns det sällan någon annan verksam åtgärd man kan göra än att ta bort den, säger Anita Bergstedt vid viltenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Sedan i maj har varg angripit och dödat får vid åtta tillfällen på platser i Ulricehamns kommun och Tranemo kommun i Västra Götaland samt i Gnosjö och Gislaveds kommuner i Jönköpings län. Skyddsjakten börjar gälla omgående på fredagen och fram till den 16 augusti.

Vargen tros ha vandrat söderut från Mellansverige för att söka en partner och eget revir.

Fakta: Varg i Sverige

Vargen är en av Sveriges fem största rovdjur. De lever i flockar som oftast består av den inre familjen – hona, hane och valpar. Ett vargpar håller ihop hela livet, och deras valpar lämnar vanligtvis inte sina föräldrar förrän de är mellan ett och två år gamla.

En varg kan bli runt 90 centimeter i mankhöjd, alltså flera decimeter högre än en schäfer.

Vargar är skygga djur och håller sig ofta på tryggt avstånd från människan. De är mycket duktiga jägare och äter helst älg, rådjur, ren, bäver, hare eller vildsvin.

Vargen är fridlyst i Sverige. Den svenska vargstammen ska skyddas enligt lag, och jakt får bara ske under mycket reglerade former. Sedan juni 2018 beslutar länsstyrelserna själva om skyddsjakt, medan Naturvårdsverket beslutar om licensjakt.

Inventeringen 2019/20 visade att det finns cirka 365 vargar i Sverige. Det är en ökning från vintern innan, då inventeringen visade cirka 300 vargar.

Källor: Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!