Våldtäktsdömd man utvisades – i fyra dagar

En man dömdes 2017 till fängelse och utvisning för grov våldtäkt och kidnappning i Malmö. Först fem år senare verkställdes utvisningen – men efter fyra dagar var han tillbaka i Sverige, enligt en granskning av SVT Nyheter Skåne.

En man dömd för grov våldtäkt och kidnappning utvisades i december 2022 – men var tillbaka i Sverige fyra dagar senare. Arkivbild.

En man dömd för grov våldtäkt och kidnappning utvisades i december 2022 – men var tillbaka i Sverige fyra dagar senare. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Brott2023-10-28 10:30

I april 2017 befriade polisens insatsstyrka en kvinna som kidnappats och våldtagits under förnedrande former i en källare i Malmö. I oktober samma år dömdes en man till fängelse och utvisning till Syrien för bland annat människorov och grov våldtäkt mot kvinnan.

Utvisningen drog dock ut på tiden i flera år eftersom mannen motsatte sig beslutet, samtidigt som det inte gick att hitta lämpliga resor till Syrien. Hösten 2021 greps mannen misstänkt för nya brott och sattes i förvar.

När mannen slutligen sattes på ett plan till Damaskus i december 2022 avvek han under mellanlandningen i Istanbul och blev påkommen med att försöka ta sig in i EU med falska id-handlingar. Enligt flygplatsen ansågs han vara Sveriges ansvar – och efter fyra dagar skickades han tillbaka till Arlanda.

Enligt mannen själv hade han inte några andra alternativ än att ta sig ut från flygplatsen med ett falskt pass, eftersom han inte fått giltiga biljetter för hela resan – en förklaring som polisen inte köper.

Mannen, som åter sitter i förvar, säger sig nu vilja lämna Sverige och gränspolisen planerar att få utvisningen verkställd inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!