Utredning nedlagd – Vilks dödskrasch en olycka

Utredningarna av den dramatiska bilkraschen utanför Markaryd, där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom, läggs ned. Inget brott har begåtts, utan det rör sig om en olyckshändelse, är slutsatsen.

Polisens kriminaltekniker och bärgare på olycksplatsen på E4 vid Markaryd då konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom. Arkivbild.

Polisens kriminaltekniker och bärgare på olycksplatsen på E4 vid Markaryd då konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-06-15 13:13

Det som skedde på motorvägen var en tragisk olycka, enligt chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

– Det finns inget som talar för att det är ett brott som orsakat att det här har inträffat, säger han till TT.

– Det utredningen visar är att ett däck har gått sönder och det trasiga däcket har gjort att föraren tappat kontrollen över fordonet .

Nichols har lett en förundersökning som rörde tre brottsmisstankar: grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Olyckan inträffade på eftermiddagen söndagen 3 oktober, då konstnären Lars Vilks var på väg hem från en privat tillställning i Stockholm. Samtidigt passerade en rumänsk lastbilschaufför Markaryd på väg norrut från Malmö. Det blev en frontalkrock där lastbilens chaufför aldrig såg polisbilen som närmade sig i motsatt körfält och som plötsligt körde över vajerräcket.

Olyckan var mycket ovanlig enligt Trafikverket. Livvaktsbilen, som vägde 4,5 ton och kördes av en polis, forcerade mitträcket på vägen och kom över i fel körfält. Båda fordonen fattade eld i kollisionen.

Polisen inledde från början även en förundersökning om mord eftersom Lars Vilks hade en hotbild mot sig. Någon yttre påverkan till olyckan har dock inte hittats och även den utredningen läggs ned, uppger förundersökningsledaren vid polisens nationella operativa avdelning (Noa) i ett pressmeddelande.

De två poliserna i bilen och Lars Vilks dog i kraschen. Den 47-årige lastbilschauffören blev allvarligt skadad men överlevde.

Fakta: Lars Vilks

Född: 1946 i Helsingborg.

Bakgrund: Doktorsexamen i konstvetenskap 1987. Undervisade i konstteori vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, vid Oslo Konstakademi och på Bergens konstakademi.

Konst: 1980 började han utan tillstånd bygga skulpturen "Nimis" vid Kullaberg. Bygget, gjort av drivved, har genom åren blivit något av en turistattraktion och sommaren 2020 rapporterade Sveriges Radio Malmöhus att både länsstyrelsen och Lars Vilks nu kunde tänka sig förhandla om tillstånd. Vilks anlade även skulpturparken Ladonien i Kullabergs naturreservat, enligt honom själv en mikronation, som han 1996 utropade som en "självständig stat". I Kullaberg byggde han även "Arx: en bok mot det outsägliga", en skulptur i sten och betong, även den utan byggnadstillstånd.

2007 lät Vilks publicera sina teckningar av profeten Mohammed som rondellhund vilket ledde till starka reaktioner från islamister. 2010 föreläste han om konst och yttrandefrihet vid Uppsala universitet och blev attackerad efter att han visat en film där homosexuella par med Mohammedmasker utförde sexuella handlingar. Föreläsningen avbröts men genomfördes senare samma år.

2015 inträffade ett terrorattentat i Köpenhamn där Lars Vilks tros ha varit måltavlan. Han föreläste i kulturhuset Krudttønden under en kväll arrangerad av den danska Lars Vilks Komiteen då en person sköt in i lokalen med automatvapen. En dansk filmskapare dödades och tre poliser skadades men Lars Vilks fördes i säkerhet av poliser. Den förmodade gärningsmannen sköts senare av dansk polis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!