Uppgifter: Gängledaren Majid gripen i Iran

Rawa Majid, ledare för det kriminella Foxtrotnätverket, har gripits i Iran, rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till flera av varandra oberoende källor. –Vi har sådan underrättelseinformation just nu, men den är inte bekräftad nog, så jag kan inte säga mer än så, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till TT.

Gängledaren Rawa Majid, efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott. Arkivbild.

Gängledaren Rawa Majid, efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott. Arkivbild.

Foto: Tullverket

Brott2023-10-08 20:48

Källorna tillhör enligt SVT de olika sidorna i den pågående konflikten i Foxtrotnätverket. Gripandet ska ha skett i anslutning till en gränspassage i fredags-

– Det har skett i samband med någon sorts trafikkontroll och det kan handla om falska id-handlingar som har gjort att han har gripits, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu i "Aktuellt".

Häktad i sin frånvaro

Varken polisen eller utrikesdepartementet har kunnat bekräfta gripandet för SVT.

"UD och ambassaden har för närvarande ingen kännedom om att en svensk medborgare ska ha frihetsberövats i Iran de senaste dagarna", skriver UD:s pressjour i ett mejl till TT och tillägger:

"Frihetsberövanden utomlands behöver inte nödvändigtvis bli ärenden för UD."

37-årige Rawa Majid, känd som "kurdiska räven", är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst för mordplaner och synnerligen grova narkotikabrott.

Flera av den senaste tidens våldsdåd – skjutningar och sprängningar – i Sverige kan kopplas till konflikterna kring Majid och hans nätverk. En del av attackerna har drabbat anhöriga till gängmedlemmar och även utomstående personer.

Styrt på distans

Majid har de senaste åren styrt sin verksamhet i Sverige på distans. 2018 lämnade han Sverige för irakiska Kurdistan och tros där ha inlett en omfattande narkotikaverksamhet.

Han tog sig senare över gränsen till Turkiet och fick medborgarskap sedan han köpt en bostad i Bodrum för motsvarande fyra miljoner kronor, enligt tidigare uppgifter i turkiska medier.

Fakta: Rawa Majid

Rawa Majid föddes 1986 och växte upp i Uppsala där han i tonåren drev en glasskiosk med sin mamma.

Som 19-åring dömdes han för inbrott, vilka följdes av grövre brott som kokainsmuggling, medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel.

Efter ett par rundor i fängelse frigavs han villkorligt 2018 och registrerades ett drygt år senare som utvandrad till irakiska Kurdistan. Under övervakning av Kriminalvården och med ett år kvar på strafftiden tilläts han lämna landet på grund av en hotbild.

Rawa Majid har köpt sig turkiskt medborgarskap genom att investera i landet och kan därmed styra sin verksamhet från Turkiet som, liksom Sverige, inte lämnar ut sina medborgare.

När europeisk polis knäckte den krypterade tjänsten Encrochat identifierades Majid som en av Sveriges största narkotikagrossister.

Våldsvågen som drabbat Uppsala, Stockholmsområdet och även Norrköping och Nyköping kopplas till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot, lett av Majid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!