Turkisk minister krävs på svar om Majid

37-årige Rawa Majid pekas ut som drivande bakom gängkriget i Sverige där både anhöriga och barn mördas. Uppgörelserna ska nu ha tagit sig till Turkiet där Majid håller sig undan svenska myndigheter – och nu ökar det politiska trycket även där.

Bild från det turkiska parlamentet i Ankara. Två parlamentariska frågor gällande svenske Rawa Majid och hans turkiska medborgarskap har nu riktats till inrikesministern.

Bild från det turkiska parlamentet i Ankara. Två parlamentariska frågor gällande svenske Rawa Majid och hans turkiska medborgarskap har nu riktats till inrikesministern.

Foto: Ali Unal/AP/TT

Brott2023-09-22 11:30

På onsdagskvällen den 6 september ekar skotten mellan lägenhetshusen i den exklusiva stadsdelen Maslak i Istanbul.

En övervakningsfilm som först publiceras av "brottsplats_stockholm" i sociala medier visar hur två personer anländer till platsen på en moped. Den ena av dem hoppar av och börjar avlossa skott från vad som ser ut vara ett automatvapen.

Skotten är riktade mot fem svenska medborgare som befinner sig inne på en restaurang, som i sin tur besvarar elden.

Konflikten eskalerar

Svenskarna grips och när polisen gör husrannsakan i fordon och på två adresser där de vistats hittas vapen, ammunition och stora mängder narkotika.

Uppgifter i svenska medier gör gällande att skottlossningen grundar sig i en intern konflikt inom Foxtrotnätverket, som leds av Rawa Majid. Veckan efter ska konflikten leda till flera mord i Uppsala och Stockholm.

Skjutningen i Istanbul skapar dock inga större rubriker i Turkiet, och hos både polis och åklagare är det locket på.

– Vi kan inte ge någon information om det. Vi pratar inte med journalister, säger en åklagare till TT.

Även på restaurangen där skjutningen inträffade lägger man på luren när TT ringer och det framgår vad saken gäller.

Uppmärksamheten kring den efterföljande våldsspiralen i Sverige når dock Turkiet och i mitten av september tas frågan om kriminella som likt Rawa Majid köper sig medborgarskap upp i parlamentet.

Ökat politiskt tryck

Mustafa Yeneroğlu, ledamot för det socialliberala Demokrati- och framstegspartiet, vänder sig till inrikesminister Ali Yerlikaya med frågan om specifikt Majid och en nederländsk narkotikasmugglare har fått medborgarskap – och om så, på vilka grunder?

TT har varit i kontakt med Yeneroğlu, som avböjer att kommentera frågan innan han fått svar från ministern.

I veckan ökade trycket ytterligare, då även Yunus Emre, parlamentsledamot för det största oppositionspartiet CHP, krävde svar om "Räven" från ministern.

Emre vill bland annat veta hur och varför Majid fick bli turkisk medborgare, om myndigheterna kände till att han var efterlyst av Interpol och varför han inte har blivit utlämnad till Sverige.

Han undrar även om det stämmer att turkiska myndigheter läckt hemlig information från svensk polis om Foxtrotnätverket till gängkriminella, som Aftonbladet rapporterat.

– Eftersom anklagelserna kan leda till att förtroendet för statens institutioner undermineras måste relevanta myndigheter upplysa allmänheten, säger Emre i sitt uttalande i parlamentet, enligt referat i turkiska medier.

Enligt SVT Nyheter pågår en rättsprocess om urkundsförfalskning i Turkiet som kan sluta med att medborgarskapet för Majid dras in. Grunden skulle vara att han beviljats medborgarskap under ett annat namn.

Fakta: Rawa Majid

Rawa Majid föddes 1986 och växte upp i Uppsala där han i tonåren drev en glasskiosk med sin mamma.

Som 19-åring dömdes han för inbrott, vilka följdes av grövre brott som kokainsmuggling, medhjälp till människorov och medhjälp till grov misshandel.

Efter ett par rundor i fängelse frigavs han villkorligt 2018 och registrerades ett drygt år senare som utvandrad till irakiska Kurdistan. Under övervakning av Kriminalvården och med ett år kvar på strafftiden tilläts han lämna landet på grund av en hotbild.

Rawa Majid har köpt sig turkiskt medborgarskap genom att investera i landet och kan därmed styra sin verksamhet från Turkiet som, liksom Sverige, inte lämnar ut sina medborgare.

När europeisk polis knäckte den krypterade tjänsten Enchrochat identifierades Majid som en av Sveriges största narkotikagrossister.

Våldsvågen som drabbat Uppsala, Stockholmsområdet och även Norrköping och Nyköping kopplas till en intern konflikt inom det kriminella nätverket Foxtrot som leds av Majid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!