Thunberg räds inte fängelse: Fortsätter agera

Greta Thunberg döms återigen till dagsböter för en klimataktion. Klimataktivisten räds inte att hon kan komma att dömas till fängelse i framtiden. –Jag är beredd att fortsätta agera, sedan får jag se vad som sker, säger 20-åringen.

Klimataktivisten Greta Thunberg i Malmö tingsrätt på onsdagen.

Klimataktivisten Greta Thunberg i Malmö tingsrätt på onsdagen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-10-11 15:35

Ett stort pressuppbåd följde Greta Thunberg när hon för andra gången inom knappt tre månader ställdes inför rätta vid Malmö tingsrätt åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Då precis som nu dömdes hon till dagsböter. Denna gång blev påföljden 90 dagsböter à 50 kronor.

– Det var ingen överraskning. Vi begick handlingarna fullt medvetna om vilka potentiella konsekvenser de kunde få, säger Greta Thunberg.

"Dra ner oss över stupet"

Hon anser att domen påvisar brister i det svenska rättssystemet. Thunberg menar att det är företagen som borde ställas till svars.

– Det finns inga lagar för att skydda oss långsiktigt från den girighet som försöker dra ner oss över stupet, säger hon under en presskonferens efter det att domen avkunnats.

Hon förnekar brott och hävdar nödvärn.

– Klimatkrisen är en fara som hotar liv, hälsa och egendom. Vilket forskningen slagit fast, säger Greta Thunberg till TT och fortsätter:

– Som unga människor kommer vi inte längre tillåta att vår framtid tas ifrån oss. Vi kommer inte vänta på att någon annan ska göra någonting. För det har gått så många årtionden nu utan det har tagits oss någonstans.

TT: Fängelse ingår i straffskalan för brottet ohörsamhet mot ordningsmakten. Är du beredd att sitta i fängelse för din sak?

– Jag är beredd att fortsätta agera, sedan får jag se vad som sker.

Aktionen som Thunberg nu dömdes för genomfördes endast några timmar efter det att hon blivit dömd i Malmö tingsrätt den 24 juli. Då blev påföljden 30 dagsböter à 50 kronor.

"Kommer inte att sluta"

– Vi satt i Malmös oljehamn och blockerade oljetankbilar och genom att göra så stoppade vi fossilindustrin, vilken jag anser begår det egentliga brottet här, säger Thunberg.

Efter onsdagens dom meddelade klimatgruppen "Ta tillbaka framtiden" att ingen ny aktion var planerad i Malmö just denna dag.

– Men vi kommer inte sluta. Vi vet vad vi gör. Vi vet att det kommer att leda till konsekvenser, men det är ingenting om man jämför med det enorma lidande som sker runt om i världen till följd av klimatkrisen, säger Greta Thunberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!