Skelettdelar hittade vid grävplats i Uppsala

Polisen har hittat skelettdelar efter vad som tros vara en människa i Kungsängen i Uppsala. Förmodligen rör det sig om ett arkeologiskt fynd.

Polis tillkallades till en byggarbetsplats i Uppsala efter att skelettdelar hittats. Arkivbild.

Polis tillkallades till en byggarbetsplats i Uppsala efter att skelettdelar hittats. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-11-04 15:28

Skelettdelarna hittades i samband med ett grävarbete under förmiddagen. Polisen larmades till platsen men då det fanns misstankar om att kvarlevorna var ett arkeologiskt fynd tillkallades även en osteolog.

– Förmodligen är inte kvarlevorna från vår tid. Vi får se hur gamla de är. Det har inte grävts på platsen på många år, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisen.

Enligt osteologen talar det mesta för att det är mänskliga kvarlevor som har hittats, och förmodligen rör det sig om ett arkeologiskt fynd snarare än nutid.

Men för att utreda saken har polisen inlett en förundersökning om mord.

– Brottsrubriceringen gör att man kan öppna verktygslådan, så man inte missar att det hänt något, säger Magnus Jansson Klarin.

Platsen är avspärrad i väntan på tekniker och kvarlevorna kommer också att skickas vidare till Rättsmedicinalverket för en bedömning.

Händelsen inträffar drygt en vecka efter ett liknande fynd i Uppsala. Den 26 oktober hittades skelettdelar från en eller flera människor på en byggarbetsplats i staden. Polisens teori i det ärendet är att de kommer från schaktmassor från en medeltida kyrkogård, som användes när området byggdes på 1950-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!