Skärpta straff för gängmord på 17-åring

Fem personer dömdes för inblandning i mordet på en 17-årig pojke i Nacka i fjol. Nu skärper hovrätten fängelsestraffet för den huvudåtalade till 14 år.

Blommor vid polisavspärrning i närheten av den plats där den 17-årige pojken hittades död. Arkivbild.

Blommor vid polisavspärrning i närheten av den plats där den 17-årige pojken hittades död. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Brott2023-12-06 12:30

Det var i juli förra året som en en 17-årig pojke kidnappades och fördes till ett skogsområde i Orminge i Nacka. Där knivhöggs han i bröstet och sköts i huvudet med en kulsprutepistol.

Sju personer åtalades för inblandning. Tingsrätten kunde inte knyta någon av dem till brottsplatsen, men fem dömdes för delaktighet.

En då 20-årig man fick tretton års fängelse för grovt vapenbrott, försök till utpressning, misshandel och anstiftan till medhjälp till mord. Enligt rätten gav han en fjortonåring i uppdrag att leverera mordvapnet till den person som mördade pojken i skogen.

En 25-årig man dömdes till åtta års fängelse för medhjälp till mord och medhjälp till människorov.

Svea hovrätt skärper nu straffen för de båda männen till fängelse i 14 år respektive 10 år och 10 månader för delaktighet i det "välplanerade och gängrelaterade" mordet.

En 24-årig man dömdes i tingsrätten till 9 månaders fängelse för brott mot vapenlagen och narkotikabrott. Två 16-åringar dömdes till sluten ungdomsvård för att ha lurat den mördade pojken till skogen. De domarna överklagades inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!