Rawa Majid häktad för dödsskjutning i Haninge

Mördaren misstog mannen för en Bandidosmedlem och sköt ihjäl honom då han skulle parkera om sin bil i Haninge i mars 2022. En 19-åring dömdes nyligen för mordet – och nu häktas gängledaren Rawa Majid i sin frånvaro för att ha anstiftat skjutningen.

Gängledaren Rawa Majid är efterlyst misstänkt för grova narkotikabrott, förberedelse till mord och anstiftan till mord. Arkivbild.

Gängledaren Rawa Majid är efterlyst misstänkt för grova narkotikabrott, förberedelse till mord och anstiftan till mord. Arkivbild.

Foto: Tullverket

Brott2023-11-02 12:21

Majid, utpekad ledare för det kriminella Foxtrotnätverket, häktades under onsdagen på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till mordet, vilket Expressen var först att rapportera.

Han är sedan tidigare häktad i målet misstänkt för förberedelse till mord. Det gäller en mordplan som var tänkt att genomföras på samma plats som dödsskjutningen några veckor senare.

Anledningen till att Majid nu häktats för anstiftan till mordet är att ny bevisning tillkommit som binder honom till brottet, enligt åklagare Anna Hankkio.

Bevisning från telefon

I oktober dömdes en 19-årig man till tio års fängelse av Svea hovrätt för att ha utfört mordet. Det var i samband med rättegången som nya bevis kom fram.

– Det framkom ny bevisning i form av en mobiltelefon, som den som dömdes för mordet hade brukat vid tiden för mordet, säger Hankkio.

– I den fanns det chattar och uppgifter som vi menar visar på att Rawa Majid har anstiftat det här mordet helt enkelt. Tingsrätten har också delat uppfattningen att det föreligger sannolika skäl för den misstanken, fortsätter hon.

Konflikt om narkotika

Bakgrunden till mordet uppges vara en konflikt mellan å ena sidan mc-gänget Bandidos och å andra sidan kriminella nätverk i Jordbro och Bro samt Foxtrotnätverket. Konflikten ska ha uppstått i samband med att en narkotikaaffär mellan de två gängen gick i stöpet då polisen gjorde ett större beslag av narkotika. Några veckor efter det skedde mordet i Haninge.

Mannen som sköts ihjäl i Haninge den 4 mars hade inget med konflikten att göra, och enligt åklagaren är det uppenbart att det rörde sig om en så kallad felskjutning.

Även dödsskjutningen på ett gym i Stockholm den 28 mars, då en man som försökte stoppa mördaren dödades, kan knytas till samma konflikt. Också där var den egentliga måltavlan en man från Bandidos.

Rawa Majid har hållit sig undan rättvisan utomlands i många år. I början av oktober rapporterade SVT Nyheter med hänvisning till källor inom Foxtrotnätverket att han hade gripits i Iran. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av svenska myndigheter och åklagare Anna Hankkio har ingen vetskap om var Majid befinner sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!