Rättegångar pausas – mer Sky-material på gång

Material från den krypterade brottschatten Sky ECC har lett till flera åtal och domar i Sverige. Och mer material från chatten kan vara på väg. Två hovrättsförhandlingar har pausats för att åklagarna ska kunna ta ställning till ny information som kan ha svenskkoppling.

Flera förhandlingar kan påverkas av den nya informationen från den krypterade kommunikationstjänsten Sky ECC, som kan vara på väg. Arkivbild.

Flera förhandlingar kan påverkas av den nya informationen från den krypterade kommunikationstjänsten Sky ECC, som kan vara på väg. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-09-18 20:27

Flera mål kan komma att påverkas av det nya materialet från Sky ECC. Ett av dem är bland annat fallet med den dödliga skottlossningen i Botkyrka sommaren 2020 då den tolvåriga flickan Adriana miste livet.

Då rättegången om en hämndaktion kopplad till skjutningen inleddes i måndags flaggade åklagarsidan för att nytt Sky-material skulle kunna påverka Adriana-ärendet.

– Jag vet inte om det finns mer material som berör det här ärendet, men man har fått information till svensk polis om att man lyckats extrahera fler meddelanden. Jag kan i nuläget inte svara på om det finns meddelanden som berör det här ärendet eller när de kommer att komma till Sverige, sade åklagare Anna Svedin.

Intressanta användarkonton

Två rättegångar har redan pausats med anledning av den nya informationen, enligt Åklagarmyndighetens presstjänst.

Det ena rör ett mål i hovrätten för Skåne och Blekinge gällande synnerligen grovt narkotikabrott. Två män dömdes i Lunds tingsrätt till fleråriga fängelsestraff och hovrättsförhandlingen i det överklagade målet skulle ha startat den 17 augusti.

– Men under sensommaren fick jag information om att det skulle kunna finnas mer Sky-material, mer än vad vi hade i vår förundersökning, gällande de användarkonton eller användarnamn som är intressanta för utredningen, berättar kammaråklagare Magnus Pettersson.

Han begärde då att hovrättsförhandlingen skulle ställas in.

– Det gjorde jag för att vi skulle kunna hämta in det här materialet, gå igenom det och eventuellt vidta andra utredningsåtgärder utifrån vad som framgår av det här materialet.

"Säger ingenting"

TT: Var det polisen som kontaktade dig och sa att det kommit mer material eller hur gick det till?

– Det går jag inte in på utan jag konstaterar att här finns det ytterligare material som är av betydelse för utredningen, säger Magnus Pettersson.

TT: Har ni fått materialet till er och börjat processa det?

– Jag säger ingenting om det. Jag har inte meddelat vare sig rätten eller försvararna var vi står med det här materialet.

Advokat Marcus Stalebrant företräder en av personerna i hovrättsmålet. Han säger att försvaret hittills inte fått särskilt mycket information om det nya materialet.

– Det vi fått veta från åklagaren är att det dekrypterats nytt Sky-material, säger Marcus Stalebrant.

"Kan vara positivt"

Han säger att han och hans klient ännu inte sett det nya materialet och därför inte heller vet hur det kan komma att påverka utgången i målet.

– Det kan vara positivt för min huvudman. Men det faktum att åklagaren valt att framföra att det föreligger hinder för huvudförhandling tyder ju på att åklagaren förmodligen ser det som positivt för åklagarsidan. Men vi får sätta oss ner och analysera materialet när det inkommer, säger Marcus Stalebrant.

Polisen vill inte svara på om det finns nytt material med svensk koppling från Sky ECC som är på väg till Sverige.

”Vi arbetar med ett omfattande material sedan tidigare, och detta är en process som pågår. Av flera anledningar kan vi därmed inte kommentera detta ytterligare", skriver pressekreterare Nadia Jaber vid polisen nationella mediecenter i ett mejl till TT.

Fakta: Krypterade kommunikationstjänster

De senaste åren har internationell polis lyckats knäcka flera krypterade kommunikationstjänster.

Störst uppmärksamhet har Encrochat fått, som fransk polis hackade våren 2020. I Sverige har det lett till att toppskikten av flera tunga kriminella nätverk har kunnat ställas inför rätta.

Förra året kom uppgifter om att även Sky ECC knäckts. Svensk polis bedömde då omfattningen som dubbelt så stor som Encrochat.

Under året avslöjades också att amerikanska FBI utvecklat en egen tjänst, kallad Anom, som man lyckats sprida bland kriminella.

Flera av de krypterade tjänsterna har marknadsförts som de säkraste i hela världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!