Polisen om morden i Linköping: "Samma kontext"

Dödsskjutningen i Linköping i veckan är den senaste i en rad mord som drabbat Sveriges åttonde stad i år. För polisen är det viktigt att man tar ett samlat grepp om det grova våldet. –De här ärendena måste utredas i samma kontext, säger Johan Andåker, chef för utredningssektionen i Polisregion öst.

Polis på plats vid brottsplatsen i stadsdelen Lambohov i Linköping där en man sköts ihjäl natten mot onsdag.

Polis på plats vid brottsplatsen i stadsdelen Lambohov i Linköping där en man sköts ihjäl natten mot onsdag.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Brott2021-10-07 15:50

Natten mot onsdag sköts en man i 35-årsåldern ihjäl i stadsdelen Lambohov i sydvästra Linköping. Senare under dagen kunde en man gripas och anhållas som skäligen misstänkt för mord.

– Vi har vidtagit en rad utredningsåtgärder och hållit väldigt många förhör. Men jag kan inte gå in närmare på detaljerna eftersom det är en pågående förundersökning, säger Johan Andåker, på en pressträff via telefon.

"Mer komplex"

Klart står att händelsen följer den mörka trend som som fått Linköping att hamna i fokus de senaste månaderna. Sedan i maj har fyra personer skjutits ihjäl i de totalt 17 skjutningar som inträffat i regionen under 2021.

Johan Andåker vill inte diskutera om polisen utreder brotten utifrån en gängkriminell kontext, men säger att man utreder flera av de uppmärksammade brotten gemensamt.

– Man måste titta på detta utifrån en specifik miljö. Vi har totalt åtta gripna i olika ärenden, men eftersom de grova brotten fortsätter så måste man säga att det här inte är något man som polis enkelt kan arrestera sig ur. Det finns en grundproblematik som är mer komplex än så.

Alla i Linköping

– Så länge det finns en stor marknad, exempelvis vad gäller narkotika, lär det även fortsättningsvis finnas personer som vill vara med och dela på kakan, fortsätter Andåker.

Förra året miste sju personer livet i dödliga skjutningar i Polisregion Öst. Året innan det var det två personer. Inga övriga dödsskjutningar har inträffat i regionen i år än de fyra i Linköping sedan i maj.

Fakta: Dödsskjutningar i Linköping

I Polisregion Öst har totalt 17 skjutningar rapporterats i år. Skjutningen natten mot onsdag den 6 oktober blev den fjärde med dödlig utgång.

Dödsskjutningar i Linköping:

19 maj 2021: En man i 20-årsåldern skjuts till döds i Berga centrum.

5 augusti 2021: Två tonårspojkar skottskadas i Berga centrum. Den ena pojken avlider senare på sjukhus.

25 augusti 2021: En man i 30-årsåldern skjuts på en restaurang i Skäggetorps centrum i Linköping. Hans liv går inte att rädda.

6 oktober: En man i 35-årsåldern skottskadas och hittas utomhus i stadsdelen Lambohov i Linköping. Han avlider senare på sjukhus.

Källa: Polisen och TT:s rapportering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!