Polisen: De tycker att dickpics är en kul grej

Så kallade dickpics har nästan blivit normaliserat bland unga, enligt polisen. Men alla förstår inte att det kan vara ett brott att skicka bilderna. –Och även om de förstår det så tycker de inte att det är så farligt. De tycker att det är en kul grej, säger Jan Olsson, vid polisen.

Så kallade dickpics har blivit nästan normaliserat bland unga, enligt polisen. Arkivbild.

Så kallade dickpics har blivit nästan normaliserat bland unga, enligt polisen. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Brott2022-10-11 05:20

En av fem unga tjejer har fått stötande bilder skickade till sig, enligt Internetstiftelsens rapport "Svenskarna och internet 2022".

– Det är vanligt. Det är nästintill normaliserat, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie vid polisens nationella it-brottscentrum.

Men enligt lagens mening är det i många fall ett sexuellt ofredande om man skickar en nakenbild till någon som inte har bett om det.

Ett problem är att en del tycker att det som sker på nätet inte är lika allvarligt som det som sker utanför, enligt Olsson.

– Det är ju inte så att de står och blottar sig på gatan. Det hade de aldrig gjort. Men poängen är att det faktiskt kan vara värre att göra det på internet än om du gör det i verkliga livet. Om du gör det på nätet så försvinner det aldrig.

Jan Olsson efterfrågar ett ökat förebyggande arbete, där man som förälder ska börja prata med sina barn tidigt. Redan när de får sin första egna surfplatta eller telefon med internettillgång.

– Vad är de då, fem eller sex år gamla? Då är det vårt föräldraansvar att sätta oss ner och prata med barnen om vad som sker där och vad man kan råka ut för.

– Att jaga enskilda tonåringar som gör det här är inte lösningen. Även om vi såklart ska göra i den mån det finns utrymme, fortsätter han.

Jan Olsson tycker även att plattformarna på nätet måste ta ett större ansvar för att få bort den här typen av bilder.

– De har system som söker efter den här typen av bilder. Om de ser att sådana här bilder existerar så ska de ju själva se till att de aldrig publiceras. Plattformarna har ett stort ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!